Υποκρισία και διγλωσσία καταλόγισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στη Ευρώπη στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις για το φράκτη στον Εβρο, από εκπρόσωπο της Κομισιόν ο οποίος επανέλαβε ότι η Επιτροπή διαφωνεί με τέτοιου είδους μέτρα, καθώς δεν επιλύουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με δομικό τρόπο.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπουτσής, «από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν. Θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατασκευή του φράκτη στον Εβρο σημείωσε πως ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν αρνήθηκε αυτή τη νομική βάση του ελληνικού αιτήματος, προέβαλλε, όμως, διαρκώς, επιφυλάξεις και στην πράξη, καθυστέρησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το 2011 του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να εγκριθεί μόλις στις 25 Νοεμβρίου 2011 το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η χρηματοδότηση για τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Όπως σημείωσε, αυτό κατέστη τελικά δυνατό μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση, στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικατέστησε μάλιστα, την πρόταση για τον φράχτη με την πρόταση για την προμήθεια 6 πλοίων του ΛΣ- Ελληνικής Ακτοφυλακής, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε.

Ο κ. Παπουτσής συμπλήρωσε πως μόλις χθες, και μετά από την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη και εγκαινιάστηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στον Έβρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ.

Καταλήγοντας επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός».