current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση05:21

Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα- Χιονίζει και στην Αττική

Ο χιονιάς επέστρεψε, η θερμοκρασία έπεσε κατά 8 βαθμούς και το κρύο είναι ακόμη πιο αισθητό εξαιτίας των βοριάδων. 

Δημοσίευση 05:21’
αρθρο-newpost

Ο χιονιάς επέστρεψε, η θερμοκρασία έπεσε κατά 8 βαθμούς και το κρύο είναι ακόμη πιο αισθητό εξαιτίας των βοριάδων. 

Ο χιονιάς επέστρεψε, η θερμοκρασία έπεσε κατά 8 βαθμούς και το κρύο είναι ακόμη πιο αισθητό εξαιτίας των βοριάδων.  Από νωρίς το πρωί χιονίζει στην Πάρνηθα και στα βόρεια προάστια της Αττικής και ήδη έχει κλείσει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω, προς το καζίνο. Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν και το δρόμο από τα βασιλικά κτήματα ως το Κατσιμίδι.   

Στα Τρίκαλα, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων στο δήμο Πύλης είναι αποκλεισμένα 22 δημοτικά διαμερίσματα και άλλα 30 στο δήμο Καλαμπάκας. Αποκλεισμένα και τα χωριά Καστανιά Υπάτης του δήμου Λαμίας και Περιβόλι, Νικολίτσι, Κυριακοχώρι, Πλάτανος, Κολοκυθιά, Αργυριά του δήμου Μακρακώμης.  

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, από το 28ο έως το 42ο χλμ, λόγω των χιονοπτώσεων που έχουν σημειωθεί, ενώ μόνο με χρήση αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην ορεινή Κορινθία και στην περιοχή του Φαλάνθου Αρκαδίας.    

Επίσης, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Καισαρίου- Ασπρόκαμπου, στην ορεινή Κορινθία, λόγω πτώσεως βράχου. 

Εξαιτίας των πλημμυρών παραμένει ο συναγερμός στον Έβρο, ενώ μέχρι το Σάββατο θα μείνει κλειστή η Εθνική οδός Αθηνών-Πατρών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους και φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι του Λαυρίου. Από τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κανονικά.

Επίσης, δεν γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.    

Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Ελλάδα

Σταδιακή ύφεση παρουσιάζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους.       

Χιόνια πέφτουν στην Φλώρινα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες
καταγράφηκαν το πρωί στη Φλώρινα (-8 βαθμοί Κελσίου), την Κοζάνη (-6), την Αλεξανδρούπολη (-4), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν (-1). Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.       

Λόγω έντονης χιονόπτωσης είναι αποκλεισμένα είκοσι δημοτικά διαμερίσματα στο δήμο Πύλης των Τρικάλων, καθώς επίσης έξι ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καλαμπάκας.       

Στον οικισμό Ορμενίου της Ορεστιάδας πλημμύρισαν μέχρι στιγμής συνολικά 80 σπίτια και απεγκλωβίστηκαν συνολικά 27 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών τους. Επίσης, οι βουλγαρικές αρχές ενημέρωσαν προφορικά να μην επιτρέπετε η κίνηση ταξιδιωτών προς τη χώρα τους, καθώς οι περιοχές είναι πλημμυρισμένες και υφίσταται πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.      

Την ίδια ώρα, στο νομό Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, υπερχείλισαν ποτάμια και ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές και πεδινές περιοχές σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Χωρίς ρεύμα και σταθερή τηλεφωνία παραμένουν οι κάτοικοι του δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται στα χωριά Νεοχώρι, Καλύβια Πεζούλα, Μορφοβούνι, Κρυονέρι και Πλακωτό του ίδιου νομού, καθώς, και στο χωριό Γλυκομηλιά του δήμου Καλαμπάκας.      

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., λόγω αυξημένης στάθμης του νερού στον Έβρο, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού Κομοτηνής, στον επαρχιακό δρόμο Παραδήμης – Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Τραύου (περιοχή Ν. Καλλίστης και γέφυρα Γλυκόνερου), Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού), Γρατίνης, Λοφάριου – Στρύμης και Διώνης – Αετοκορυφής.      

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ποταμιάς – Μάνδρας, καθώς επίσης στον οδικό άξονα των ελληνοτουρκικών συνόρων (μέσω συνοριακού Σταθμού Καστανέων), καθώς η γέφυρα Αδριανουπόλεως, στο τουρκικό έδαφος, κατακλύστηκε από νερά. Στη Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.      

Εξάλλου, στη Θεσσαλία, κλειστοί για τα οχήματα παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Δράκειας – Χανίων, Δολίχης – Λιβαδιού, Κλοκοτού – Προαστίου (ύψος γέφυρας Κλοκοτού), οι εθνικοί δρόμοι Μουζακίου – ‘Αρτας (από το 10ο έως το 25ο χλμ., θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα), Μουζακίου – Αν. Αργιθέας (από το 15ο έως 30ό χλμ., θέση Αγ. Νικόλαος), Καρδίτσας – Μητρόπολης και Μητρόπολης – Μορφοβουνίου – Κρυονερίου – Μπελεκομύτη – Καστανιάς – Ραχούλας (37ο έως 42ο χλμ).       

Στο μεταξύ, αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαιτίας χιονόπτωσης και παγετού, απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Χαλκιδικής, της Πιερίας, του Κιλκίς και Ημαθίας. Το ίδιο ισχύει σ’ όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, αλλά και στους ορεινούς δρόμους της Καστοριάς και των Γρεβενών. Με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και οι οδηγοί που κινούνται σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Θεσσαλίας και της Θράκης. 

Aναλυτικά:

Χιονοπτώσεις στα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά, που τοπικά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.   

Αττική 

Καιρός: χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές στα βόρεια κατά περιόδους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. 
Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 6 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.  

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. 
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα δυτικά του νομού βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη 

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις που θα είναι πυκνές στη Χαλκιδική και την Πιερία. 
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά κατά τόπους θα σημειωθεί ολικός παγετός.   

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 

Καιρός: τοπικές βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. 
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί 5 με 7 πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί. 
Θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -3 μέχρι 3 βαθμούς.   

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 

Καιρός: στα νότια πεδινά βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες και στα υπόλοιπα χιονόνερο ή χιονοπτώσεις που θα είναι πυκνές στη Θεσσαλία, κυρίως την ανατολική και νότια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά την βόρεια Εύβοια και πιθανώς τη βόρεια Πελοπόννησο. 
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.   

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. 
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι πολύ γρήγορα από τα δυτικά σε βορείους βορειοδυτικούς τοπικά μέχρι 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.   

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια, κυρίως στα ορεινά. 
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικά Θέματα:


Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στον Έβρο


σχετικα αρθρα