current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση06:00

Στο «τραπέζι» τέσσερα σενάρια για τις συντάξεις- Στο 22% «κλειδώνει» η μείωση του κατώτατου μισθού

Την ώρα που η μείωση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως «κλείδωσε» στο 22% μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τα νέα επώδυνα μέτρα είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων. 

Δημοσίευση 06:00’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η μείωση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως «κλείδωσε» στο 22% μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τα νέα επώδυνα μέτρα είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων. 

Την ώρα που η μείωση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως «κλείδωσε» στο 22% μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τα νέα επώδυνα μέτρα είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων.  Σήμερα, το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ, το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο) είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.

Σε καμία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού να πέσει κάτω από το 20%. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει και το 70%.

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.  

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:  

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.  
2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.  
3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.  
4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.  

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.  

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.  

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.  

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Στο 22% η μείωση του κατώτατου μισθού

«Μαχαίρι» 22% έρχεται στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης και το δάνειο προς την Ελλάδα.   

Με τη μείωση αυτή, που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ, από 751,4 σήμερα, δηλαδή σε ετήσια βάση οι χαμηλόμισθοι χάνουν τρεις μισθούς, την ίδια ώρα που «διασώζεται» ο 13ος-14ος μισθός.   

Οι απώλειες σε μηνιαία βάση είναι 165,3 ευρώ και σε ετήσια 2.314,3 ευρώ.  

Η μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χαμηλότερα τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, ενώ στερεί υπερ-πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειεις να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.  

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας, υπενθυμίζεται ότι ανέρχεται στο 55% του κατώτερου μισθού. Μετά τη μείωση κατά 22%, το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ.

Πηγή: tovima.gr/Τα Νέα


σχετικα αρθρα