current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση07:59

Λοβέρδος: Στα σκουπίδια κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ απο ληγμένα φάρμακα

Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων στην Ελλάδα είναι πάνω από τις εξοπλιστικές, δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.  

Δημοσίευση 07:59’
αρθρο-newpost

Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων στην Ελλάδα είναι πάνω από τις εξοπλιστικές, δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.  

Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων στην Ελλάδα είναι πάνω από τις εξοπλιστικές, δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.   Ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι στην χώρα μας γίνονται ετησίως 3,5 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, που είναι ακριβώς διπλάσιες από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ληγμένα φάρμακα που πετιόνται ετησίως από τα νοικοκυριά, το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.   

Πρόσθεσε ότι από 1ης Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα για τη συλλογή των ληγμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία.   

Τόνισε ότι το 2010 και 2011 η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 1,75 δισ. ευρώ. Διαμορφώθηκε από 5,6 δισ. ευρώ σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011.  

Στόχος για το 2012 – είπε ο υπουργός – είναι να μειωθεί άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων.  

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από το Σάββατο με την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή.   

Προανήγγειλε ότι ένα από τα μέτρα που έχει αποφασιστεί είναι να εποπτεύονται οι γιατροί από τον διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και όταν ένας γιατρός υπερβαίνει τους κανόνες συνταγογράφησης να βγαίνει έξω από το ταμείο και τον οδηγεί στον εισαγγελέα.   

Ήδη – είπε – έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 τέτοιες περιπτώσεις που έχουν ξεπεράσει τα όρια συνταγογράφησης.

Πηγή: ΣΚΑΙ


σχετικα αρθρα