«Η Κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κτίριο του υπουργείου που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Καλεί επίσης τη ΓΕΝΟΠ «να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές». Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, αίτημα της οποίας είναι να αποσυρθεί η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.

«Η διάταξη αυτή αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρει ο υπουργός ΠΕΚΑ και συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι επανέλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται».

Η ΠΝΠ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή αύριο.

Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο από την πλευρά της για «ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)» και για κατάργηση "εν κρυπτώ και παραβύστω" της διάταξη του Νόμου 4001/2011, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, η οποία προέβλεπε την διατήρηση του άμεσου ή εμμέσου σου έλεγχου του Δημοσίου στην ΑΔΜΗΕ, όπως και το δικαίωμα του Δημοσίου να διορίζει τα μέλη της Διοίκησης της Εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΝΟΠ προσανατολίζεται σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, με πορεία προς τη Βουλή.
TAGS