current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση13:22

Κίνδυνος για «λουκέτο» στα μισά πρατήρια της χώρας λόγω προστίμων

Τον κίνδυνο να κλείσουν τα μισά πρατήρια καυσίμων της χώρας επισήμανε σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων αν δεν διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τυπικές και γραφειοκρατικές, όπως υποστήριξαν, παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης.

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Τον κίνδυνο να κλείσουν τα μισά πρατήρια καυσίμων της χώρας επισήμανε σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων αν δεν διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τυπικές και γραφειοκρατικές, όπως υποστήριξαν, παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης.

Τον κίνδυνο να κλείσουν τα μισά πρατήρια καυσίμων της χώρας επισήμανε σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων αν δεν διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τυπικές και γραφειοκρατικές, όπως υποστήριξαν, παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων επισήμαναν ακόμη ότι οι πωλήσεις καυσίμων τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί κατά 30- 40%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό της μείωσης κατά τόπους φθάνει και το 50% καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν καν παραγγείλει πετρέλαιο τη φετινή περίοδο. Απέδωσαν δε την ακρίβεια στα καύσιμα στους φόρους, που είναι όπως είπαν οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, καθώς και στην αδιαφανή τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο χονδρικής με το σύστημα των εκπτώσεων.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε περίπου 3.500 πρατήρια φθάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το εκατομμύριο, για εκπρόθεσμες καταχωρήσεις των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ήφαιστος», στις αρχές του 2011. Ο λόγος είναι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ. Μαυράκης, ότι από 1-1-2011 άλλαξε το σύστημα διακίνησης του πετρελαίου: μέχρι τις 31-12-2010 οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης αγόραζαν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό ΕΦΚ που ίσχυε για το ντίζελ κίνησης, το πουλούσαν στους καταναλωτές με το χαμηλό συντελεστή, δήλωναν τις πωλήσεις τους ηλεκτρονικά στον «Ήφαιστο» και εισέπρατταν πίσω τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών. Όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2011 σταμάτησε η προκαταβολή του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο, οι πρατηριούχοι αγοράζουν και πουλάνε το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ίδιο χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ και πολλοί θεώρησαν ότι καταργήθηκε και η υποχρέωση δήλωσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στον «Ήφαιστο», αφού δεν υπήρχε πλέον ζήτημα επιστροφής του ΕΦΚ.

«Οι παραβάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο ή παράνομη διακίνηση καυσίμων», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ και ζήτησε να επανέλθει στη Βουλή και να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση του θέματος που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλά αποσύρθηκε.

Η ΠΟΠΕΚ χαιρέτισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, τον Ιανουάριο στη Βουλή, για εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων και όχι μόνο στα πρατήρια, όπως προβλέπει η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Διαφορετικά, όπως είπαν, η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου (για την οποία καταλόγισαν στα κόμματα ολιγωρία) θα είναι ατελέσφορη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ 


σχετικα αρθρα