Σε παραίτηση οδηγήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), μετά την έκτακτη χτεσινή συνεδρίασή του. Είναι γνωστό, μετά και από τις δηλώσεις του προέδρου Γιώργου Μπαμπινιώτη, ότι το ΕΙΠ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με επίκεντρο το Παράρτημα του Βερολίνου, όπου το υπέρογκο ενοίκιο των 10.000 ευρώ τον μήνα και οι μακροπρόθεσμες δεσμευτικές συμβάσεις που απορρέουν από αυτό, έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε δηλώσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ιδρύματος για τη στοιχειώδη λειτουργία τους φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί δεν επαρκούν, δεδομένου και του χρέους των περίπου 300.000 ευρώ από προηγούμενα χρόνια. 

Από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβληματίζεται ως προς τον ρόλο και την αποστολή του ΕΙΠ και ότι υπάρχουν σκέψεις για την αναδιάρθρωσή του. Ο κ. Μπαμπινιώτης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση σήμερα, ενώ πολύ πιθανόν αύριο να ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από το Ίδρυμα.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΠ συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί, σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (που είναι και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος), ο καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οι καθηγητές κλασικής αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και Μιχάλης Κοπιδάκης, η καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και ιστορικός του βιβλίου Κώστας Στάικος, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φλογαΐτης και ο καθηγητής της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Μιχάλης Δερμιτζάκης. 

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του ΔΣ ο Π. Γερουλάνος 

Δεκτές έκανε τις παρατήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Το Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θεωρεί πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του ιδρύματος με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ για το τρέχον έτος» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

«Παρότι καλούμαστε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με μειωμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που οφείλεται στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σημαντικό. Πολλοί απ’ τους φορείς μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διανύουν μία από τις δημιουργικές φάσεις της πορείας τους. Εξορθολογίζουν τις δαπάνες τους, αυξάνουν τα έσοδά τους, δηλώνουν ένα ηχηρό «παρών» στην πολιτιστική ζωή της χώρας» επεσήμανε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Τέλος, η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. του ΕΙΠ θα συμπέσει με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιδρύματος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, που όπως υπογράμμισε ο υπουργός «έχει από καιρό καταστεί αναγκαίος».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ