«Το Διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ζωή μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης, που διοργάνωσε το υπουργείο και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την ευκαιρία τού εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο».
 «Εμείς, λοιπόν, στο υπουργείο», συνέχισε ο κ. Παπουτσής, «λέμε αποφασιστικά ‘ναι’ στο Διαδίκτυο και στην ασφαλή πλοήγηση. Όμως, βάζουμε ένα ‘stop’ στους κινδύνους, στις απάτες, στον εθισμό. Η ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας. Απαιτούνται προϋποθέσεις που διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο δεοντολογίας και νομιμότητας. Και εδώ η Πολιτεία έχει επίσης να κάνει πολλά ακριβώς για να οικοδομήσει το καλύτερο».

Την αναγκαιότητα αυτή τόνισε στην ομιλία του και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνος Σφακιανάκης. «Απαιτείται ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις μορφές τής ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, το θύμα τού διαδικτυακού εγκλήματος σήμερα είναι παντελώς απροστάτευτο από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο. Παραδείγματος χάρη, το θύμα παραμένει απροστάτευτο απέναντι στον καθένα που αποφασίζει να προβεί σε απειλές, εκβιασμούς ή συκοφαντίες σε βάρος του, εφόσον απαγορεύεται η άρση του απορρήτου, εκτός από έντονες απειλές σε βάρος τής ζωής του, όπως και ο κίνδυνος αυτοκτονίας».

Για τη θέσπιση ισχυρού νομικού πλαισίου δεσμεύτηκαν οι παριστάμενοι εισαγγελείς και δικαστές στο συνέδριο, ενώ ο υπουργός νωρίτερα είχε συγχαρεί τον κ. Σφακιανάκη και τα στελέχη της υπηρεσίας του για τις επιτυχίες, τόσο στον τομέα των διαδικτυακών απατών, όσο και στις αποσοβήσεις αυτοκτονιών. «Έχουν δώσει μια νέα διάσταση στην έννοια της ασφάλειας μέσω Διαδικτύου, αλλά κυριολεκτικά έχουν σώσει ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

Οι εργασίες τού συνεδρίου αναπτύχθηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες, με παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους, σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην ενότητα για τα «Θετικά του Διαδικτύου», αναπτύχθηκαν τα πλεονεκτήματα που έφερε το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Επίσης, παρουσιάστηκαν νέα πληροφοριακά συστήματα από εκπροσώπους εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στη δεύτερη ενότητα για τον «Εθισμό στο Διαδίκτυο» προβλήθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο από την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου, αφού -όπως ειπώθηκε- αποτελεί μια κοινωνία «εικονική και πολύ ελκυστική, γεμάτη γνώση και διασκέδαση».

Τέλος, στην ενότητα τής «Νομικής προσέγγισης και ασφαλούς πλοήγησης», έγινε αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, καθώς επίσης και των νομικών γύρω από τις νέες τεχνολογίες, καθ’ όσον το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχθεί σε ηλεκτρονικό και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 82%, με αποτέλεσμα οι περισσότερες δικογραφίες που σχηματίζονται σήμερα για διάφορα αδικήματα, να περιέχουν πράξεις και όρους νέων τεχνολογιών.