Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με ψήφους 7 υπέρ και 4 κατά, αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων, οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβίβασε σήμερα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής τον φάκελο της έρευνας που διεξήγαγε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (η οποία τέθηκε στο αρχείο), αναφορικά με τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Τον φάκελο των δύο οικονομικών εισαγγελέων έχει ζητήσει από την 1η Φεβρουαρίου 2012 ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας Αθανάσιος Τσούρας.

Προηγουμένως, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία (7-4), αποφάσισε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ειδικότερα, το ΑΔΣ υπό την προεδρία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρένας Ασημακοπούλου, απέρριψε το λεγόμενο ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για το εάν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων.
   
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είχαν παραιτηθεί επικαλούμενοι παρέμβαση στο έργο τους, κάτι το οποίο όμως δεν θεμελιώθηκε απο την έρευνα που διεξήχθη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.  

Υπέρ της παραμονής των Πεπόνη και Μουζακίτη στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων τάχθηκαν ο εισηγητής, αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Γ. Κολιοκώστας, ο οποίος εξήρε το έργο τους και τους χαρακτήρισε μαχητικούς και εργατικούς, ο αντεισαγγελέας Αθ. Κονταξής, ο αντιπρόεδρος Γ. Καλούδης και οι αρεοπαγίτες Π. Ρουμπής, Β. Λυκούδης, Α. Τσιόλιας και Βιολέτα Κυττέα.

Αντίθετα, υπέρ της αντικατάστασής τους τάχθηκαν η Ρ. Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας του ΑΠ Ι. Τέντες και οι αντιπρόεδροι Ελισάβετ Μπρίλλη και Γ. Χρυσικός.

Ο κ. Τέντες υπεραμύνθηκε του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, τον οποίο χαρακτήρισε μελετημένο και ικανοποιητικά λειτουργικό, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε μεταβολή δεν τον βρίσκει σύμφωνο και δεν δικαιολογείται ούτε δικαιοπολιτικά.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ