Τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του, προσωρινά κρατούμενου, επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά, για την υπόθεση των οφειλών του από μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους 146 χιλιάδων ευρώ, αποφάσισε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η απόφαση δέσμευσης θα επιδοθεί από Εισαγγελέα στον επιχειρηματία, που κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί από εισαγγελικό λειτουργό, με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, αν στο Λάκη Γαβαλά θα πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ κρίθηκε προφυλακιστέα και η αδελφή του επιχειρηματία, Παναγιώτα Γαβαλά, ως εντεταλμένη σύμβουλος εταιρίας εσωτερικής διακόσμησης, η οποία παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες στην Οικονομική Αστυνομία.
Εξ άλλου, σήμερα αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης των χρεών του Γαβαλά ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 6 Ιουνίου 2012.


Αποχή Γαβαλά και τοκογλύφων της Θεσσαλονίκης από το συσσίτιο των φυλακών

Σε μερική αποχή από το καθημερινό συσσίτιο βρίσκονται από τη Δευτέρα περίπου 40 κρατούμενοι
, από τους συνολικά 240, του σωφρονιστικού ιδρύματος Νιγρίτας Σερρών.

Μεταξύ των κρατουμένων, σήμερα, στις φυλακές Νιγρίτας είναι αρκετοί εκ των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο γνωστός επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για το βιοτικό επίπεδο διαμονής τους στις φυλακές, το ελλιπές συσσίτιο- που -όπως υποστηρίζουν- σε ημερήσια βάση, για κάθε κρατούμενο, ανέρχεται σε μόλις 1,04 ευρώ για τρία γεύματα, την έλλειψη γιατρού και τη μηδαμινή θέρμανση, καθώς το σωφρονιστικό κατάστημα θερμαίνεται συνολικά μόλις δυο ώρες τη μέρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο εσωτερικών φρουρών Γιάννη Λαζαρίδη, τους 240 κρατουμένους επισκέπτεται μόνο μία φορά την εβδομάδα γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών, ενώ έληξε και ο χρόνος απόσπασης του νοσηλευτή που απασχολούνταν στο νοσοκομείο. «Χρέη νοσηλευτή και γιατρού, αν χρειαστεί, εκτελεί υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Λαζαρίδης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εξωτερικών και εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, οι οποίοι αντιδρούν στις ελλείψεις προσωπικού και στη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Τώρα λειτουργούν δύο από τις πτέρυγες της φυλακής, με τους κρατουμένους να βρίσκονται στοιβαγμένοι στα κελιά. Την ίδια ώρα η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων εγκυμονεί διάφορους κινδύνους» τόνισε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των εξωτερικών φρουρών του Ιδρύματος, Σταύρος Παπαδόπουλος.

Το σωφρονιστικό ίδρυμα της Νιγρίτας εξυπηρετείται σήμερα μόνο με 42 εξωτερικούς φρουρούς (όταν οι οργανικές θέσεις είναι 108) και 54 εσωτερικούς φρουρούς (μαζί με τους διοικητικούς). 

Λόγω των κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, έχουν σταματήσει οι μεταγωγές και επισκεπτήρια στους κρατουμένους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ