Το γύρο του κόσμου για ακόμη μία φορά είναι οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Kτίρια της Αθήνας καίγονται ενώ οι βουλευτές αποφασίζουν για τη λιτότητα» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters. To πρακτορείο κάνει λόγο για ιστορικούς κινηματογράφους, καφέτέριες και καταστήματα στις φλόγες στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, με κουκουλοφόρους να συγκρούονται με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο, ενώ την ίδια ώρα μέσα οι βουλευτές φαίνονται να αψηφούν τη δημόσια οργή και να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα νέο πακέτο λιτότητας.

Οι Financial Times παίζουν πρώτη είδηση τη συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι το πακέτο περικοπών, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να ψηφιστεί τελικά. Τονίζουν επίσης ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να φέρει την υπογραφή των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ως δέσμευση ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, ασχέτως της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Οι New York Times αναφέρονται στο σαββατιάτικο διάγγελμα του Λουκά Παπαδήμου προς τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας τη σκληρότητα των νέων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επίσης μιλά για την ιστορική ευθύνη των Ελλήνων, την οποία επικαλέστηκε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Αναφέρεται επίσης στην ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές, πριν αυτές ανοίξουν, το πρωί της Δευτέρας.

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται επίσης στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή. Ανάλογη αναφορά κάνει και το BBC, στην ανταπόκρισή του από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


Με πληροφορίες από το protothema.gr