«Η Αθήνα καίγεται, η κυβέρνηση λέει 'θυσίες ή άβυσσος', συγκρούσεις και μολότοφ στο κέντρο, πολιορκία της Βουλής, έκρηξη της λαϊκής οργής, υπερψήφιση των οδυνηρών μέτρων»... Στην Ελλάδα ήταν στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία παρακολουθούσαν εναγωνίως τις εξελίξεις στην χώρα, τόσο για την ψήφιση του μνημονίου, όσο και για τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. 
Πλάνα από την Αθήνα που φλεγόταν έκανα τον γύρο του κόσμου ενώ καλύφθηκε με έκταλτη ροή και απευθείας συνδέσεις η ψηφοφορία  επί της νέας δανειακής σύμβασης με τους ανταποκριτές των ειδησεογραφικών ΜΜΕ να μεταδίδουν τις εξελίξεις και μέσω Twitter.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας Associated Press και Reuters μετέδιδαν ότι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση της έγκρισης του Μνημονίου είναι θετικές και ότι οι δείκτες των ασιατικών Χρηματιστηρίων κατέγραψαν άνοδο. 
Νωρίτερα και τα δύο πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τα νέα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ την ίδια ώρα τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και άλλες πόλεις άφηναν πίσω τους περισσότερους από 120 τραυματίες και λεηλατημένα και κατεστραμμένα καταστήματα.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που ζητούσαν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, μεταδίδει το BBC. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διέγραψαν περισσότερους από 40 βουλευτές τους. 

Aνάλογη είναι και η ανταπόκριση του CNN: Oι έλληνες βουλευτές ψήφισαν τα νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα τη βοήθεια της Ευρωζώνης, αλλά την ίδια ώρα πολλά κτίρια παραδίδονταν στις φλόγες.

Η Αθήνα ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν, είναι ο τίτλος των Financial Times. Οι βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία την ώρα που βίαια επεισόδια μαίνονταν έξω από το Κοινοβούλιο, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, γράφει ο Guardian. Η Ελλάδα ενέκρινε περικοπές δαπανών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας, στη διάρκεια μίας αβέβαιης ψηφοφορίας στη Βουλή και παρά τις βιαιότερες ταραχές των τελευταίων ετών.

Περισσότερα από 40 κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μέσα σε ένα όργιο λεηλασίας που άφησε δεκάδες τραυματίες, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι αναταραχή υπήρξε και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν από 199 βουλευτές, παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα μια ακόμη αμερικανική εφημερίδα, οι The New York Times, σύμφωνα με την οποία «το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας αντανακλά τον τρόμο που καταλαμβάνει τους Έλληνες, τους οικονομολόγους αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη σκέψη ότι η δραστική λιτότητα και το πακέτο διάσωσης που συνοδεύει μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή». 

Για το χρόνο που εξαντλείται για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας μιλά η Wall Street Journal. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κρίσιμη ψηφοφορία για τη λιτότητα» γράφει η εφημερίδα δίπλα στη φωτογραφία ενός παιδιού μπροστά στις ασπίδες των αστυνομικών. 

Νωρίτερα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κέρδισε την έγκριση της βουλής για το νέο πακέτο μέτρων που θα εξασφαλίσει το νέο δάνειο από τους εταίρους, εν μέσω συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία και πυρπολήσεων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Για την τεράστια κοινωνική έκρηξη που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας προς αποφυγή της πτώχευσης μιλά η ανταποκρίτρια της ιταλικής La Stampa στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα αναμεταδίδοντας και μέσω Twitter τις εξελίξεις από την «πλατεία που καίγεται» και τις φωνές των πολιτών που «δεν θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι».

«Η Αθήνα καίγεται. Η κυβέρνηση λέει 'θυσίες ή άβυσσος'» γράφει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο η Stampa, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα. «Συμπλοκές και μολότοφ στην πλατεία, στις φλόγες τράπεζες και καταστήματα, το μαύρο μπλοκ απέναντι στην αστυνομία» γράφει η Corriere della Sera, παραθέτοντας τα μέτρα-φωτιά που καλείται να λάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου προς εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Για τις μάχες μπροστά στη Βουλή, την έκρηξη της λαϊκής οργής, τη δράση του «μαύρου μπλοκ» των αναρχικών και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς το ελληνικό έθνος ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», κάνει λόγο η Repubblica.  

«Ελλάδα, λιτότητα στο νοσοκομείο. Φέρτε τις σύριγγες από το σπίτι» είναι ένα από τα άρθρα της ανταποκρίτριας της Stampa για τις κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση. Ο ιταλικός Τύπος έχει την πιο ευρεία κάλυψη των γεγονότων στην Αθήνα, δεδομένου της βαρύτητας που έχουν για τη Ρώμη οι εξελίξεις -και η οποία αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στις χθεσινές δηλώσεις των Μάριο Μόντι και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι «δεν είμαστε Ελλάδα, η Ιταλία τήρησε τις υποσχέσεις της»... 

Η πορτογαλική εφημερίδα Publico γράφει ότι η Ελλάδα ενέκρινε τα νέα μέτρα λιτότητας σε μία νύχτα βίας

Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι οι Ελληνες βουλευτές υιοθέτησαν το νέο πακέτο λιτότητας, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε ένα σκηνικό βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και διαδηλωτών που εναντιώνονται στο μνημόνιο. Δεκάδες κτήρια κάηκαν, ανάμεσά τους δύο τράπεζες, άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Για «μισή ικανοποίηση» του Βερολίνου και «τήρηση στάσης αναμονής εν όψει της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Στις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται, στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έγκριση της δανειακής σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων.

Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε στο πρωινό μαγκαζίνο του ARD ότι «καθοριστική σημασία έχει τώρα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», την οποία θα αξιολογήσει η τρόικα. Μόνο επί αυτής της βάσεως θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, υπογραμμίζει. Ο κ. Ρέσλερ υπερασπίστηκε την στάση των χωρών της ευρωζώνης έναντι της Αθήνας. «Είναι ορθό να ωθεί κανείς με πιέσεις την Ελλάδα στην σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός. Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Ρέσλερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αναφερόμενος στην μη εφαρμογή των υφιστάμενων φορολογικών νόμων.

O πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Κλάους Ερνστ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πείνας στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Είναι ανεύθυνο να προσπαθεί κανείς με τα λόγια να προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», λέει ο κ. Έρνστ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το μέλλον ανάμεσα στις θυσίες και χάος», γράφει η ισπανική El Pais. H φλεγόμενη Αθήνα βρίσκεται στο ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα τόσο του ισπανικού, όσο και του γαλλικού Τύπου. Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα, αναφέρει ο Monde με εκτενές φωτογραφικό υλικό για τα επεισόδια πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Νύχτα της απόφασης» λέει το γερμανικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία για την κύρωση των μέτρων. 

Και οι ισπανικές εφημερίδες, όμως, έχουν αφιερώσει το σημερινό τους πρωτοσέλιδο στα γεγονότα στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η La Vanguardia, η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία επιβολής οδυνηρών μέτρων λιτότητας, γεγονός που αποδεικνύει και η μαζική διαδήλωση που παρέλυσε την Κυριακή το κέντρο της Αθήνας».

Τη μαζικότητα των χθεσινών κινητοποιήσεων υπογραμμίζει στο σχετικό της άρθρο και η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επίσης κάνει λόγο για «εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων» από την αστυνομία. «Το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ έχει τρομοκρατήσει τους Έλληνες», σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα ABC.Πηγή: Το Βημα- Ναυτεμπορική