"Προς το παρόν φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέχεια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην περιοχή της Σαμοθράκης.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε από το τηλεμετρικό δίκτυο του εργαστηρίου στις 4.51 τα ξημερώματα και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σαμοθράκης, στην είσοδο του κόλπου Σάρου της Τουρκίας. Έγινε αισθητός στη Σαμοθράκη, σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας ανησυχία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν μέχρι στιγμής ζημίες.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε πάνω σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ τις επόμενες πέντε ώρες δεν καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις.

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι η περιοχή αυτή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1975, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.

"Το χρονικό αυτό διάστημα στατιστικά είναι πολύ μικρό ώστε το συγκεκριμένο ρήγμα να 'δώσει' και πάλι ισχυρό σεισμό", είπε ο κ. Σκορδίλης και εκτίμησε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση ήταν μεμονωμένη, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.