Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης- υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία δήλωσε: «Το ΕΒΕΑ αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημίες και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Έχοντας υπόψη μας την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, το ΕΒΕΑ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».

Από την άλλη, σε περίπου 40 τόνους υπολογίζονται οι ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας που θα συλλεχθούν από δρόμους και πεζοδρόμια. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί οι υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια) στην πλατεία Συντάγματος. Εκτεταμένες καταστροφές έχουν γίνει και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κ.λπ.). Σχετικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Μετά την καταγραφή των ζημιών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης» και πρόσθεσε: «Όλο το δυναμικό του δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πόλης».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Θέμα: Η Αθήνα μετρά τις «πληγές» της- Καμμένα κτίρια, λεηλατημένα καταστήματα και συντρίμμια
TAGS