Μεταξύ των 23 συλληφθέντων για την προσπάθεια εισβολής στο Δημαρχείο της Αθηνας, είναι και ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για τα προχθεσινά επεισόδια, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Λιούκας.
Σημειώνεται ότι ο Επ. Σκυφτούλης, είναι γνωστός στις αρχές για την αντεξουσιαστική του δράση, ενώ κατά το παρελθόν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δίχως όμως να αποδειχθεί τίποτα. 
Παράλληλα, ο κύριος Λιούγκας ανέφερε ότι 15 ή 16 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποκατάστημα στην Άλφα Μπανκ και ότι χρειάσθηκαν μεγάλες προσπάθειες από αστυνομικούς και πυροσβέστες, προκείμενου να αποφευχθεί- όπως είπε - μια νέα περίπτωση Marfin.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι ταραξίες που πρωτοστάτησαν στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας επιδίωξαν να υπάρξουν θύματα.

Τόνισε παράλληλα, ότι βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Αστυνομίας ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα επεισόδια.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Μπονάτσο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εκδηλώθηκαν 65 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 28 σε καταστήματα, 20 σε τράπεζες και δύο σε κινηματογράφους. Τα υπόλοιπα συμβάντα ήταν μικροεστίες ως επί το πλείστον σε κάδους απορριμμάτων.

Το προφίλ των συλληφθέντων για τα επεισόδια της Κυριακής

Στο μεταξύ, αναλυτική κατάσταση για τις εθνικότητες, τις ηλικίες και άλλα στοιχεία για τους συλληφθέντες στα χτεσινά επεισόδια έδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, καθώς και απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τους 79 συλληφθέντες, οι οποίοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, οι 53 είναι Έλληνες και οι 26 αλλοδαποί, εκ των οποίων: εννέα είναι Αλβανοί, τέσσερις Αλγερινοί, ένας Τυνήσιος, ένας Μαυριτανός, δύο Ρουμάνοι, δύο Πολωνοί, ένας Αφγανός, ένας Μολδαβός, τέσσερις Παλαιστίνιοι και ένας Ιρακινός.

Όσον αφορά στην ηλικία τους, τρεις είναι ανήλικοι, ηλικίας 14 έως 17 ετών, 41 είναι από 19 έως 29 ετών, 27 είναι από 31 έως 39 ετών και οι υπόλοιποι οκτώ είναι 40 ετών και άνω.

Επίσης, όσον αφορά την επαγγελματική τους ενασχόληση και ιδιότητα 15 δήλωσαν άνεργοι, τέσσερις δήλωσαν φοιτητές, δύο δήλωσαν μαθητές, ένδεκα ιδιωτικοί υπάλληλοι, δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας καθηγητής, ένας ασκούμενος δικηγόρος, ένας αυτοκινητιστής, ένας σκηνοθέτης, δύο οικοδόμοι και 39 άτομα δεν δήλωσαν επάγγελμα.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλοπής, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης καθώς επίσης και αδικήματα που αφορούν παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και σχετικά με εκρηκτικές ύλες.

Από τους 92 προσαχθέντες 68 είναι Έλληνες και 24 αλλοδαποί, εκ των οποίων δύο Αρμένιοι, τρεις Αλβανοί, ένας Πολωνός, ένας Ρώσος, επτά Αφγανοί, πέντε Ιρανοί, ένας Ιρακινός, ένας Πακιστανός, ένας Αλγερινός, ένας υπήκοος Καζακστάν και ένας Παλαιστίνιος.

Σε ότι αφορά τον απολογισμό της χτεσινής νύχτας, προκλήθηκαν ζημιές σε 29 τραπεζικά καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε Α.Τ.Μ, υαλοπίνακες, ρολά, μάρμαρα), 71 καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε υαλοπίνακες, ρολά καθώς και στο εσωτερικό τους) και σε 30 από αυτά έγιναν λεηλασίες.

Επίσης προκλήθηκαν φθορές σε ένα κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων-κινηματογράφου (εμπρησμός), τρία δημόσια κτίρια (φθορές στις εισόδους τους), πέντε κτίρια γραφείων (φθορές στις εισόδους τους), τρία ξενοδοχεία (φθορές στα μάρμαρα των εισόδων τους) και έναν κινηματογράφο (θραύση υαλοπινάκων).

Ακόμα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, σταθμούς του Μετρό, φωτεινούς σηματοδότες, κολώνες φωτισμού του δήμου, εκδοτήρια εισιτηρίων, μάρμαρα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά 109 αστυνομικοί, κάηκαν τρεις υπηρεσιακές μηχανές και υπέστησαν φθορές άλλες 20.

Σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν και 76 πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά θέματα:

Λεηλατημένες και κατεστραμένες 170 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;