Το ενδεχόμενο να προβεί στις νόμιμες διαδικασίας, καταθέτοντας αγωγές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, εξετάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με τον Νίκο Κουγιουμτζή, αντιπρόεδρο του Συλλόγου.  
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κουγιουμτζής στον ΣΚΑΪ για άλλη μία φορά το κέντρο της Αθήνας έγινε βορά στους «μπαχαλάκηδες» και η πολιτεία δεν μπόρεσε να κάνει το καθήκον της, δηλαδή να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την ιδιωτική περιουσία των επιχειρηματιών και των εμπόρων.   

Εκτίμησε παράλληλα, ότι αν συνυπολογίσουμε την οικονομική κρίση, μόνο το 20% των επιχειρήσεων που επλήγησαν θα μπορέσουν να αντέξουν.   

Τονίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και την άμεση έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21-07-2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.   

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, απαιτεί από την Πολιτεία να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους εμπόρους της Αθήνας όπως:   


• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις. 
• Αναστολή της καταβολής τρεχουσών οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. 
• Ειδική πρόβλεψη για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Ε. 
• Αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. 
• Αναστολή της καταβολής Δημοτικών Φόρων και Τελών.   

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, προκλήθηκαν από τα επεισόδια της Κυριακής ζημιές σε 170 επιχειρήσεις. Σαράντα πέντε από αυτές τυλίχτηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.   

Επιχειρηματίες εκτίμησαν στον ΣΚΑΪ ότι τα καταστήματα στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου θα χρειαστούν έως και 20 μέρες για να επαναλειτουργήσουν ΚΑΙ θεωρούν αναπόφευκτη την απώλεια θέσεων εργασίας.   

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έχουν καταγράψει ζημιές ή ολική καταστροφή σε 93 κτίρια, εννέα εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.   

Πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών ανεβάζουν το κόστος για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών σε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.   

Την εκτίμηση ότι οι ταραξίες που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας επιδίωξαν να υπάρξουν θύματα, εξέφρασε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος σε συνέντευξη Τύπου και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Αστυνομίας ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών.

Tέλος, με μία σκληρή δήλωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς για τα προχθεσινά επεισόδια στην Αθήνα. 

«Την πόλη την διέλυσαν, την αγορά τη διέλυσαν, επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν. 
Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.


Πηγή: ΣΚΑΙ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Θέματα:


Λεηλατημένες και κατεστραμμένες 170 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;