Στην ενεργειακή αναβάθμιση των πρώτων του κτιρίων προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο κάμπους της Θέρμης, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα οικολογικό σύμπλεγμα εξοικονόμησης ενέργειας με παρεμβάσεις θερμομόνωσης και με χρήση ανανεώσιμων πηγών.   Το ΑΠΘ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για τις απαραίτητες μετατροπές στο σύνολο των 14 κτιρίων του πανεπιστημιακού κάμπους της Θέρμης, τα οποία ανήκουν στις Σχολές ΤΕΦΑΑ και Καλών Τεχνών, συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικής και Αειφόρου Ανάπτυξης» του ΕΣΠΑ.  

Οι παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων στην θερμική αντίσταση του κελύφους των κτιρίων, στην αλλαγή κουφωμάτων, στην αντικατάσταση λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που θα χρησιμοποιεί τη γεωθερμία, στη χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων παραγωγής θερμού νερού, τοποθέτηση σκίαστρων, φύτευση στις στέγες κ.α.  

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει σε περίπου 28 μήνες από την προκήρυξη του διαγωνισμού.  
Στο μεταξύ, έχει υπογραφεί ήδη η σύμβαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 30 δώματα (ταράτσες) κτιρίων της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, η τοποθέτηση των οποίων θα ξεκινήσει σε 1-2 μήνες, με στόχο να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ