Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η σημερινή ημέρα για την υλοποίηση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή.  Σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου) είχαν προγραμματιστεί για σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά σε κανένα δεν έγιναν. Στα ιδρύματα των Ιωαννίνων και της Πελοποννήσου οι εκλογές είχαν ματαιωθεί από χθες, προκειμένου -όπως έλεγαν οι καθηγητές- να διασφαλισθεί η ομαλότητα, καθώς υπήρχαν κινητοποιήσεις φοιτητών. Οι εκλογές, ωστόσο, αναβλήθηκαν και στο ίδρυμα της Θεσσαλίας, εξαιτίας ομάδων φοιτητών που εμπόδιζαν την είσοδο των καθηγητών στις αίθουσες όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.

Ενδεικτικές του κλίματος, που επικρατεί, είναι οι ανακοινώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεοδ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε: «Η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει.

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμια όρθια, δυναμικά και παραγωγικά, με ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τα πανεπιστήμια για να ξαναγεννήσουν την ελπίδα για το μέλλον και να διασφαλίσουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης».

Με αφορμή τη μη πραγματοποίηση -λόγω πίεσης εκ μέρους των φοιτητών- της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του ιδρύματος, προκειμένου να ρυθμισθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Κλάδης, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση των εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος οξύτητας και σκηνικού έντασης και, ενδεχομένως, έκρυθμων καταστάσεων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία του Ιδρύματος» και κατέληξε: «Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της συνεκτιμώντας την ειδικότερη κατάσταση στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στον χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής των πρώτων συμβουλίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ