Την άμεση ανάκληση ελαιολάδου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
Όπως ανακοινώθηκε, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με τη Δ' Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση ελαιολάδου, με παραπλανητική, ως προς τον καταναλωτή, επισήμανση, καθώς, από τα εργαστηριακά αποτελέσματα, προέκυψε να πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», χωρίς, ωστόσο, να πληρούνται τα υφιστάμενα ποιοτικά κριτήρια για τον ανωτέρω χαρακτηρισμό, σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», σε συσκευασία των 5L και ημερομηνία λήξης 12-11-2012, το οποίο παρασκευάζεται από την επιχείρηση «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΛΕΣΕΛ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, μη κανονικό, προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

ΕΑΣΛ: Ακίνδυνο και εντός προδιαγραφών το «ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ extra παρθένο ελαιόλαδο»

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την κατανάλωση του «ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ extra παρθένο ελαιόλαδο», το οποίο αποσύρθηκε- ανακλήθηκε από τον ΕΦΕΤ, τονίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΕΑΣΛ), επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αποτελεί αποκλειστικά κόπο και προϊόν των παραγωγών μας».


 Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΑΣΛ, «Η μη κανονικότητα του ελεγχθέντος δείγματος αναφέρεται στην παράμετρο Κ 232 και κάλλιστα μπορεί να προέλθει από την ταλαιπωρία της διακίνησης του ελαιολάδου (π.χ. παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κατά τη μεταφορά κ.τ.λ. ) και δεν έχει καμία σχέση με επικινδυνότητα προϊόντος, πράγμα το οποίο κατά την άποψή μας έπρεπε να αναφερθεί στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ. Όσον αφορά όλες τις άλλες παραμέτρους που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, το προϊόν είναι κανονικό».

Σύμφωνα πάντα με την ΕΑΣΛ, σε έλεγχο δείγματος που αφορά τη συγκεκριμένη παρτίδα και η οποία έγινε από την εταιρεία, το δείγμα παραμένει εντός προδιαγραφών, πράγμα που πιστοποιεί ότι το ελαιόλαδο ελέχθηκε και τυποποιήθηκε ως κανονικό.

«Βάσει των συστημάτων ασφάλειας ποιότητας της επιχείρησης (ISO 22000), η επιχείρηση ενεργεί όλους τους απαραιτήτους ελέγχους για να προσδιορίσει το σημείο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Μας προβληματίζει η σπουδή να δοθεί το θέμα στη δημοσιότητα πριν καν τελεσιδικήσουν τα αποτελέσματα και πριν καν ασκήσουμε το δικαίωμά μας για αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Σας γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί η επανεξέταση του δείγματος οπότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελεσίδικο. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση του προϊόντος δεν δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS