current views are: 2

15 Ιουλίου 2011
Δημοσίευση12:25

Όταν συγχωρείς την απιστία…

Η απιστία πληγώνει αλλά πολλές φορές τη συγχωρούμε είτε από αγάπη είτε από αδυναμία. Τι κινδύνους ελοχεύει όμως, η συγχώρεση αυτή; Μήπως απλά βρίσκει το «πάτημα» για να μας απατήσει και πάλι;

Δημοσίευση 12:25’
αρθρο-newpost

Η απιστία πληγώνει αλλά πολλές φορές τη συγχωρούμε είτε από αγάπη είτε από αδυναμία. Τι κινδύνους ελοχεύει όμως, η συγχώρεση αυτή; Μήπως απλά βρίσκει το «πάτημα» για να μας απατήσει και πάλι;

Η απιστία πληγώνει αλλά πολλές φορές τη συγχωρούμε είτε από αγάπη είτε από αδυναμία. Τι κινδύνους ελοχεύει όμως, η συγχώρεση αυτή; Μήπως απλά βρίσκει το «πάτημα» για να μας απατήσει και πάλι; ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ
“Η απιστία είναι εξαιρετικά τραυματική. Δεν ξέρω αν η σχέση μπορεί να επιβιώσει μετά από τέτοιο κλίμα, αν και πολλές φορές οι άνθρωποι για πολλούς και διάφορους λόγους παραμένουν μαζί και μετά την απιστία” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι λόγοι; “Για λόγους εξάρτησης, για λόγους ασφάλειας ή ανασφάλειας… Εξαιτίας μιας προσωπικότητας εξαιρετικά ενδοτικής και χωρίς αυτοεκτίμηση… Για λόγους συμφέροντος, για λόγους ανωτέρας βίας… μπορεί μια γυναίκα να μείνει και μετά την απιστία” εξηγεί η κ.Μαυράκη.

“Η απιστία όμως θα έχει μια μόνιμη επίδραση στη σχέση, θα έχει μόνιμα βλάβη. Φυσικά, η απιστία έχει κι αυτή κάποιες διαβαθμίσεις. Δηλαδή είναι διαφορετικό να ανακαλύψεις ότι ο καλός σου σε ένα μακρύ ταξίδι, ένα βράδυ μετά από έντονη οινοπνευματοποσία, έκανε ένα one night stand και διαφορετικό να ανακαλύψεις ότι ο καλός σου συγχρόνως με σένα είχε και μια άλλη σχέση παράλληλα επί δύο χρόνια” διευκρινίζει η ψυχολόγος.

ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙΣ;
-Στην περίπτωση του one night stand μπορείς να τον συγχωρέσεις με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί και θα δεις και την έμπρακτη μεταμέλεια του άλλου. Δηλαδή να σου δείχνει με τη συμπεριφορά του καθημερινά πόσο έχει μετανιώσει.

-Στην άλλη περίπτωση, που ανακαλύπτεις ότι υπάρχει παράλληλη σχέση για αρκετό καιρό -που σημαίνει συναίσθημα για τον άλλον άνθρωπο, τότε πιστεύω ότι δεν υπάρχει come back. Όσο και να αγαπάς, όσο και να υποφέρεις θα πρέπει να τελειώσεις τη σχέση.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΩΡΙΣΕΙΣ
Για τους δικούς σου λόγους, αποφάσισες να συγχωρέσεις την απιστία του. Να μείνεις. Ίσως γιατί απλά δεν μπορείς να φύγεις. Όπως και να ‘χει η ψυχολόγος σε συμβουλεύει τι πρέπει να κάνεις από τη στιγμή που προτίμησες να μην κάνεις το βήμα προς την έξοδο….

-Να συμβουλευτείς μαζί με τον καλό σου ειδικό που θα βοηθήσει να καταλάβει ο καθένας την ιστορία που παίχτηκε από την πλευρά του.

-Να μην ξεπουλήσεις τα δικαιώματά σου και την αξιοπρέπειά σου, αλλά να δείξεις στον άλλον ότι λόγω μεγαλοψυχίας, αληθινής αγάπης και κατανόησης συγχωρείς, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να θεωρήσει ο άλλος ότι είσαι θύμα, οπότε να επαναλαμβάνει την ίδια ιστορία συνέχεια.

-Πρέπει να σιγουρευτείς ότι ο άλλες κατάλαβε για ποιο λόγο το κάνεις αυτό (τον συγχωρείς). Να καταλάβει δηλαδή ότι είσαι μεγαλόψυχη και καλύτερος άνθρωπος. Όχι θύμα του χεριού του.

-Πρέπει επίσης ο άτακτος να έχει και κάποιες συνέπειες. Με την έννοια ότι για λίγο καιρό θα είναι υπό έλεγχο και σε κάποια ψυχρότητα η σχέση. Ότι εκείνος θα πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να δείξει ότι έχει μετανιώσει, ότι αγαπά πραγματικά τη σύντροφό του και ότι από εδώ και πέρα θα είναι όπως πρέπει…

Πηγή: t-life.gr


σχετικα αρθρα