«Ο υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού και της περιουσίας είναι ο πρύτανης κάθε ιδρύματος» αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και προσθέτει πως «όταν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνονται από τον πρύτανη για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων προσώπων που συγκροτούν την έννοια της εγκληματικής πράξης, οι υπηρεσίες αυτές προβαίνουν άμεσα στην ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα και ενεργούν υπό τις εντολές και κατευθύνσεις του».   Το έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο, μόλις μία ημέρα πριν τις μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 14 Φεβρουαρίου, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης σχετικά με το σκηνικό ανομίας και παραεμπορίου πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).   
   
Ο υπουργός ενημερώνει τον κ. Πλεύρη ότι η ευρύτερη περιοχή όπου εδρεύει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αστυνομεύεται από πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε 24ωρη βάση και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και ουσιαστικοί και όποτε επιβάλλεται γίνονται και προσαγωγές υπόπτων.   
   
Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει ότι πρόσφατα η Αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες εντόπισε, σε υπόγειο χώρο πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αποθήκη με είδη παραεμπορίου, τα οποία αλλοδαποί μικροπωλητές εξέθεταν προς πώληση κοντά στο πανεπιστήμιο. Αναφέρεται μάλιστα σε περιστατικό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αλλοδαποί μικροπωλητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών με μπουκάλια και ξύλα προκαλώντας μάλιστα και ελαφρύ τραυματισμό.   
   
Ενδεικτικά του σκηνικού ανομίας είναι στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Παπουτσής από ελέγχους που διενεργήθηκαν από την ΕΛΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο υπουργός, «το τρέχον έτος ελέγχθηκαν 162 άτομα από τα οποία προσήχθησαν 65, συνελήφθησαν 7 για διάφορα αδικήματα (5 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 2 για αντίσταση, απείθεια και απλή σωματική βλάβη) και πραγματοποιήθηκαν 1.082 κατασχέσεις (5.465 είδη ρουχισμού, 896 ζεύγη γυαλιά ηλίου, 755 CD -DVD και 3.650 είδη παραεμπορίου)».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ