current views are: 1

17 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση19:10

Γ.Γ. Θρησκευμάτων: «Είναι κρίσιμο να διδάσκονται οι μαθητές και τις αρχές των άλλων θρησκειών»

Είναι κρίσιμο να διδάσκονται τα παιδιά και τις αρχές των άλλων θρησκειών, δήλωσε απόψε για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής.

Δημοσίευση 19:10’
αρθρο-newpost

Είναι κρίσιμο να διδάσκονται τα παιδιά και τις αρχές των άλλων θρησκειών, δήλωσε απόψε για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής.

Είναι κρίσιμο να διδάσκονται τα παιδιά και τις αρχές των άλλων θρησκειών, δήλωσε απόψε για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής. Ο Γ. Καλαντζής μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Αδελφότητας Εκπαιδευτικών Κληρικών Ελλάδας “Κοσμάς ο Αιτωλός” επισήμανε πως “στο συγκεκριμένο πολιτισμικό περιβάλλον και στη συγκεκριμένη χώρα αν κάποιος δεν διδαχθεί στο σχολείο, αν κάποιος δεν μάθει -προσοχή, όχι να πιστέψει, αυτό είναι δικό του θέμα- τις βασικές αρχές της Ορθοδοξίας, τότε δεν θα καταλάβει ποτέ τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες της χώρας στην οποία ζει. Ο αλληλοσεβασμός έρχεται μέσα από τη γνώση. Μητέρα της μισαλλοδοξίας, του μίσους και της δυσανεξίας στην διαφορετικότητα είναι η άγνοια. Για αυτό είναι κρίσιμο στα σχολεία μας να διδάσκονται και οι αρχές άλλων θρησκειών. Τα Θρησκευτικά είναι μια άσκηση ανοχής, μια απόδειξη αγάπης, αλλά αν εκείνος που διδάσκει δεν το αντιλαμβάνεται τότε μπορούν να μετατραπούν σε μάθημα μίσους και αρνητικών διακρίσεων.”

Για το ρόλο της Εκκλησίας στην σημερινή εποχή της κρίσης, ο κ. Καλαντζής επισήμανε ότι η Εκκλησία καλείται να παίξει ένα πολύ σοβαρό ρόλο, επειδή μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. “Το ορθόδοξο ήθος, το οποίο τόσο καλλιλογούμε σε κάθε ευκαιρία, αλλά λίγοι το ακολουθούν στη ζωή τους και ακόμα λιγότεροι το κατανοούν, δεν διδάσκει την αμετροέπεια ή την τρυφηλότητα, ούτε να δανειζόμαστε για να αγοράσουμε όσα δεν μπορούμε. Σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, αυτά ξεχάστηκαν. Δεν θα πρέπει η Εκκλησία να σκεφθεί γιατί συνέβη αυτό; Τί δεν έκανε εκείνη καλά;”

Για τη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας επισήμανε ότι η Εκκλησία “πρέπει να εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στις δομές κοινωνικής πρόνοιας. Αντιτίθενται πολλά, μικρά ή μεγάλα, ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί για κάθε γηροκομείο, για κάθε παιδικό σταθμό, για κάθε σοβαρό εκκλησιαστικό σχολείο, για κάθε μονάδα απεξάρτησης, για κάθε παρέμβαση της Εκκλησίας στους αστέγους ένας ιδιώτης ή μια μη κυβερνητική οργάνωση θα χάσουν πολλά λεφτά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα