current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση07:46

«Κατά παραγγελία» η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία

Χτύπημα «κατά παραγγελία» φαίνεται πως εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Δημοσίευση 07:46’
αρθρο-newpost

Χτύπημα «κατά παραγγελία» φαίνεται πως εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Χτύπημα «κατά παραγγελία» φαίνεται πως εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Σύμφωνα με την κατάθεση της 48χρονης αρχαιοφύλακα την οποία ακινητοποίησαν οι δράστες, αλλά και από τις κινήσεις τους που έχουν καταγραφεί από το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι» κατέθεσε η φύλακας.

Οι δύο ένοπλοι ληστές φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για τον τρόπο φύλαξης του Μουσείου, αλλά δεν ήταν εξίσου ενημερωμένοι για το πού φυλάσσονταν τα αντικείμενα που ήθελαν, καθώς η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ληστείας. Σε αναζήτηση πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα η Αστυνομία καλεί όσους πολίτες γνωρίζουν, ανώνυμα ή επώνυμα, οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση

Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί κάθε μέρα από τις 08.00 έως τις 23.00.

Πληροφορίες, τέλος, μπορούν να δίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr .

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, όπως και κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, από το μουσείο εκλάπησαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι –σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.

Ο υπουργός Πολιτισμού έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του, ωστόσο άμεση απόφαση δεν υπήρξε καθώς όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπαδήμος ήθελε πρώτα να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για την υπόθεση και γι αυτό σε πρώτη φάση έδωσε εντολή στον κ. Γερουλάνο να μεταβεί στην Ολυμπία για να επιβλέψει τις έρευνες.

Όπως έκανε γνωστό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συνόδευσε τον κ. Γερουλάνο στην Αρχαία Ολυμπία, οι φύλακες που είχαν υπηρεσία στο μουσείο κανονικά έπρεπε να είναι τρεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Ο τρίτος φύλακας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν σε άδεια.

Σχετικά με τη φύλακα που ήρθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».

Πηγή: naftemporiki.gr/Τα Νέα


σχετικα αρθρα