Στην απεργία των δικηγόρων της Αθήνας, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 και λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2012, εντάχθηκαν πανελλαδικά όλοι οι δικηγόροι της χώρας.
Ειδικότερα, συνήλθε σήμερα στην Αθήνα (γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγοράκων Συλλόγων του κράτους η οποία ομόφωνα αποφάσισε οι δικηγόροι να απέχουν πανελλαδικά από τα καθήκοντά τους έως και 29 Φεβρουαρίου 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα σε βάρος του δικηγορικού κλάδου που προβλέπει το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (Ν. 4046/2012).

Την ίδια ώρα με 
λευκή απεργία απειλούν, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι δικαστές και οι εισαγγελείς στην περίπτωση που υποστούν πρόσθετες μειώσεις στις αποδοχές τους. Τη δυσφορία του κλάδου μετέφεραν οι πρόεδροι όλων των δικαστικών ενώσεων σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι περαιτέρω μείωση αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς οι απολαβές των δικαστικών τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης ανάλογης με το έργο που επιτελούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση στο τέλος της επιστολής ότι «όταν εκ του Συντάγματος οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων μπορούν να είναι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης».

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στις δυσκολίες και στα αυξημένα έξοδα (οργάνωση γραφείου, βιβλιοθήκης, διαμονή εκτός κατοικίας) που συνεπάγεται η ποιοτική και ορθή απονομή της δικαιοσύνης, η οποία όπως τονίζεται στην επιστολή «τίθεται εν αμφιβόλω», ενώ σημειώνεται πως «αν υποστούν κι άλλες περικοπές, θα τεθεί εν αμφιβόλω η επιδιωκόμενη από όλους μας ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αφού, κατ' ανάγκη, θα επέλθει αλλαγή των συνθηκών, ως προς τον χρόνο και τον τόπο απονομής της, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας». Ηδη, αναφέρουν οι δικαστές, έχουν υποστεί περικοπές της τάξης του 40%, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι μειώσεις από το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεις) και τονίζουν πως οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Στην επιστολή απαριθμούνται πέντε λόγοι για τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δεν πρέπει να υποστούν νέες μειώσεις οι αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ τονίζεται ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε περίπου 1.800 ευρώ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ - Kαθημερινή