Η πλειοψηφία των αντρών συμφωνούν πως ένα ζευγάρι τακούνια είναι ότι πιο σέξι μπορεί να προσθέσει μια γυναίκα στην εμφάνισή της. Ως είδος όμως πως εξελίχθηκε μέχρι να γίνει το σύμβολο της θηλυκότητας;
Το σύμβολο της θηλυκότητας και της σεξουαλικότητας στον κόσμο της μόδας, είναι χωρίς αμφιβολία τα ψηλά τακούνια. Κάθε γυναίκα που θέλει να αναδείξει τη φύση της έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες στην γκαρνταρόμπα της.
 
Το πάθος για τα ψηλά τακούνια όμως δεν είναι μοντέρνα επινόηση.
Η αρχική χρήση τους τοποθετείται πολύ πίσω στο χρόνο. Ιστορικά, το ύψος του τακουνιού στο παπούτσι υποδείκνυε το γένος και την κοινωνική τάξη, ενώ τα ψηλά τακούνια ήταν ανέκαθεν ένα σύμβολο πολυτέλειας. Στην Ευρώπη του 16ου αιώνα η χρήση τακουνιού είχε να κάνει με την επιβολή δύναμης και μάλιστα αναφερόταν και στα δύο φύλα.
Αργότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η μόδα απασχόλησε έντονα την κοινωνία, το ενδιαφέρον για τα ψηλά τακούνια γίνεται πιο έντονο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι σταδιακά, η γυναικεία σεξουαλικότητα αρχίζει να απελευθερώνεται ταυτόχρονα με το ύψος του τακουνιού!

Στον 20ο αιώνα πλέον, τα κλασικά ψηλοτάκουνα αρχίζουν να μεταλλάσσονται και αυτό φαίνεται να αρέσει στις γυναίκες. Ο σχεδιαστής μόδας Salvatore Ferragamo, που μεσουρανούσε στο χώρο της μόδας την εποχή εκείνη, σχεδίασε την σύγχρονη εκδοχή της «πλατφόρμας».

Η λέξη stiletto ετυμολογικά προέρχεται από την λατινική λέξη «stilus» που σημαίνει «καρφίτσα». Συγκεκριμένα την περίοδο της Αναγέννησης, τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν ένα είδος όπλου.

Την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η γόβα στιλέτο ήταν πια το must-have στοιχείο κάθε μοιραίας ύπαρξης.
Η πρώτη γόβα στιλέτο, στη σύγχρονη εκδοχή της, έρχεται στα μέσα του 1950 από τον Γάλλο σχεδιαστή Roger Vivier (photo), ο οποίος χρησιμοποίησε διαφορετικά υλικά στο τακούνι, χαρίζοντάς του έτσι περισσότερη σέξι γοητεία.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η fashion editor της Βρετανικής Vogue, Alexandra Shulman ανακαλύπτοντας τον Manolo Blanhik είπε «αν ο Θεός ήθελε να φοράμε flat παπούτσια, δε θα επινοούσε τον Manolo Blanhik».

Τη δεκαετία του ’80 εκτός από τα κλασικά στιλέτο, εμφανίζονται και πάλι και τα τακούνια πλατφόρμες. Αντιπροσωπευτικές τις εποχής είναι οι Bida, συνώνυμες με το glam-rock style που κυριαρχούσε τότε.

Το 1990, οι πλατφόρμες συνεχίζουν να έχουν περίοπτη θέση στις συλλογές των σχεδιαστών. Το 1993 η Vivienne Westwood παρουσιάζει τις ‘mock-rock’ πλατφόρμες από τις οποίες έπεσε ηNaomi Campbell στο show της σχεδιάστριας τον ίδιο χρόνο. 
Περπατώντας πια στον 21ο αιώνα, πολλοί σχεδιαστές αρχίζουν να έχουν μια περισσότερο καλλιτεχνική διάθεση. Τα σχέδια των τακουνιών είναι καινοτόμα και πρωτότυπα, επηρεάζονται από καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά ρεύματα της σύγχρονης εποχής και χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές ισορροπίας αλλά και νέα υλικά.

Από το 2000 μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές εμπνέονται από το κάθετι που συμβαίνει γύρω τους κι έτσι και τα σχέδια των παπουτσιών πάντα μας εκπλήσσουν. Οι κλασικές γόβες με μύτη στην αρχή στρογγυλεύουν για να επανέλθουν σε αυτή το 2011 και να συνεχίσουν και την επόμενη σεζόν. Όσο για τα σχέδια στο τακούνι, αυτά ποικίλουν! 

Πηγή: Jenny.gr