Ολοκληρώθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 2.000 πολίτες και πραγματοποιήσε στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥΚανονικά λειτουργεί το Μετρό, ενώ μετά τις 1:30 το μεσημέρι άνοιξαν η Αμαλίας και η Βασ.Σοφίας, οι οποίες είχαν κλείσει -αντιστοίχως- από την Ξενοφώντος και τη Σέκερη. Κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα είναι προγραμματισμένες μέχρι και το απόγευμα, στις 4 από το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις 5 από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις 6 από τους Αγανακτισμένους.   Μικρή ένταση σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι, όταν αντιπροσωπεία Βορειοηπειρωτών κατέθετε στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, με την ευκαιρία της επετείου ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914. Μικρή ομάδα διαδηλωτών έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να φθάσει στο μνημείο αλλά απωθήθηκε.

Αυτή την ώρα παραμένουν επί της οδού Αμαλίας και μπροστά από το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη 300 περίπου διαδηλωτές, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, από το ύψος του Πανεπιστημίου, η Βασιλίσσης Σοφίας μετά το προεδρικό Μέγαρο και η λεωφόρος Αμαλίας μπροστά στη Βουλή. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».


«Εδώ και δυο χρόνια» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο» είπε ο κ.Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα».

Για «σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θόδωρος Κούτρας και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την de facto εφαρμογή των νέων μέτρων από τους εργοδότες».

«Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι» είπε ο Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως τη χαρακτήρισε.

Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κινητοποίηση στους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ.

Το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 το μεσημέρι.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ - IN.GR