Συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων της χώρας και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα προωθεί το υπυργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικά τα ερευνητικά κέντρα της χώρας θα μειωθούν σε 31 από 58, (ενώ η Ακαδημία Αθηνών θα «μείνει» με 2 ερευνητικά κέντρα από 14 που είχε έως σήμερα).
Αυτό ανακοινώθηκε σε σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Παιδείας.

«Σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) προχωρά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας. Σήμερα αποφασίζεται για να κατατεθεί στη Βουλή, η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας που αφορά μεγάλης κλίμακας αλλαγές και συγχωνεύσεις στα Ερευνητικά Ινστιτούτα και στα Ερευνητικά Κέντρα της Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) που από 56 θα γίνουν 31» δήλωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. «Θα γίνουν αντίστοιχης κλίμακας συγχωνεύσεις και αλλαγές στα Ινστιτούτα της Ακαδημίας Αθηνών»συνέχισε.

«Η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη. Το ΕΣΕΤ δούλεψε μαζί με τη ΓΓΕΤ και την Υπουργό για τη σωστή αξιολόγηση και αποφάσισε σχετικώς με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Ερευνητικών Κέντρων. Έτσι όλη η ερευνητική κοινότητα είχε την ευκαιρία να καταθέσει τη γνώμη της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ κ. Στ. Κριμιζής. «Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σήμερα που είναι η τελική συζήτηση για αυτό το θέμα, μπορούμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα» τόνισε.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας «η δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του νόμου άρχισε από το φθινόπωρο του 2010 και οργανώθηκε με χρονοδιαγράμματα και συγκροτημένη προσέγγιση την άνοιξη του 2011. Για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού ο διάλογος ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 στη Σύνοδο των Πρόεδρων των Ερευνητικών Κέντρων».  

«Η διαδικασία περιελάμβανε συναντήσεις της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Κοκκινοπλίτη, με τους Πρόεδρους των Ερευνητικών Κέντρων, την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών καθώς και επιμέρους διαβουλεύσεις και συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα όπου ζητήθηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθοριστική επίσης υπήρξε η συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στην όλη διαδικασία», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.


Πηγή:  tovima.gr