Με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.,  που αφορά στην ένπλη ληστεία στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και εκλάπησαν με τη βία χάλκινα και πήλινα αρχαία αντικείμενα καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι ιστορικής αξίας από τις προθήκες του Μουσείου αναζητούνται από τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με τα κλεμμένα εκθέματα, ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα πληροφορίες και φωτογραφίες από τα κλοπιμαία. Πρόκειται για 77 εκθέματα μεγάλης ιστορικής αξίας. Το πιο πολύτιμο αντικείμενο ωστόσο από τα κλοπιμαία είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, το οποίο χρονολογείται στην περίοδο του 16ου π.Χ. αιώνα.

Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580 -1400 π.Χ., ενώ έχει βρεθεί στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4», στη θέση «Ράχη» της περιοχής Ελληνικά στην Άνθεια Καλαμάτας. Στο κέντρο του δαχτυλιδιού απεικονίζονται δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων.

Το ειρωνικό στην ιστορία του δαχτυλιδιού είναι ότι πρόκειται για δανεικό έκθεμα από το μουσείο της Μεσσήνης, στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας είχε ζητήσει να επιστραφεί, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναζητούν στοιχεία για το DNA των δύο ληστών, με τις Αρχές να επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«
Παρακαλούνται οι πολίτες που γνωρίζουν, ανώνυμα ή επώνυμα, οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί από τις ώρες 08.00 έως 23.00 κάθε μέρα και στο mail, [email protected] αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε αναλυτικά τα 77 εκθέματα που εκλάπησαν ΕΔΩ