Με την απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων από την Τετάρτη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, χωρίς την αναγνωριστική απόφαση της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων να θέσει οριστικό τέλος στις σκηνές χάους που καταγράφηκαν στη δημοτική υπηρεσία πρόνοιας επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, για την εξασφάλιση αναγνωριστικών αποφάσεων των απογεγραμμένων δικαιούχων.

Ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί «ο αυστηρός έλεγχος των αναγνωριστικών αποφάσεων των απογεγραμμένων δικαιούχων θα γίνει μετά το πέρας της απογραφής».

Την Τρίτη στο κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπως και την προηγούμενη Παρασκευή στην αντίστοιχη διεύθυνση του δήμου Αιγάλεω, είχαν συρρεύσει εκατοντάδες άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χαρτί προτεραιότητας για τη βεβαίωση απογραφής του προνοιακού επιδόματος. 

Οι ουρές που δημιουργήθηκαν χθες έξω και μέσα στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας, όπως αντίστοιχα και οι ουρές της Παρασκευής στον δήμο Αιγάλεω, προκάλεσαν σειρά αρνητικών σχολίων για τη δυνατότητα διαχείρισης του θέματος από τις δημοτικές αρχές.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «κακώς οι υπηρεσίες μοιράζουν χαρτάκια. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι δήμοι για να στέλνουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά». Ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης μίλησε και ο ίδιος για «έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοτικών αρχών».

Ειδικά για τον δήμο Αθηναίων δήλωσε: «Μιλήσαμε με τους αρμοδίους που επιβλέπουν από πλευράς του δήμου Αθήνας τα σχετικά με την απογραφή. Μας είπαν ότι έχουν δώσει σχεδόν τα μισά έγγραφα, ότι το πρόβλημα το οποίο υπήρξε την Παρασκευή και σήμερα είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Στην πρόταση για το αν πρέπει να επαναλάβουμε το θέμα της ταχυδρομικής αποστολής όπως στην περίπτωση του Αιγάλεω, οι αρμόδιοι ήταν επιφυλακτικοί. Είπαν ότι διαχειρίζονται το πρόβλημα και δεν χρειάζεται να μπουν σε ταχυδρομική αποστολή».

Και αν ο δήμος Αθηναίων απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τής Εθνικής Συνοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρ. Καρδαράς την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε δριμύς. 

Δήλωσε ότι «το πρόβλημα προκλήθηκε από την ανευθυνότητα των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών τα οποία παρά τις πιέσεις μας εδώ και καιρό, να εγκρίνουν σχετική δαπάνη προκειμένου να αποσταλούν οι αναγκαίες βεβαιώσεις απογραφής στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων, κώφευαν μέχρι να αναδειχθεί το θέμα στα ΜΜΕ. Το ποσό που απαιτείτο για την ταχυδρομική αποστολή των σχετικών βεβαιώσεων ανέρχεται σε 32.000 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντ. Ρόβλιας, ζήτησε άμεση έρευνα για την ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών στον δήμο Αιγάλεω.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υποστηρίζει ότι ανάλογα φαινόμενα παρουσιάσθηκαν στους Αμπελοκήπους και στη Θεσσαλονίκη και αναφέρει ότι «οι τεράστιες ουρές που σημειώνονται έξω από ΚΕΠ και Προνοιακά Τμήματα δήμων δείχνουν ότι το σύστημα απογραφής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που αντί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον πολίτη με αναπηρία, τον έχει γεμίσει φόβους και ανασφάλεια για την τύχη του προνοιακού επιδόματος, το οποίο στην πλειονότητα των αναπήρων αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος».

Επίσης, αναφέρει ότι σε επιστολή της στα συναρμόδια υπουργεία πριν ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής είχε καταθέσει τους προβληματισμούς της και είχε υποβάλει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων που λειτουργούν απαξιωτικά για τους πολίτες με αναπηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS