current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση15:31

Βουλή: 223,6 εκατ. «μαύρου χρήματος» έχει δεσμευτεί για το ξέπλυμα

Το ποσό των 223.982.146 ευρώ δέσμευσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μέσα στο 2011, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Δημοσίευση 15:31’
αρθρο-newpost

Το ποσό των 223.982.146 ευρώ δέσμευσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μέσα στο 2011, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Το ποσό των 223.982.146 ευρώ δέσμευσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μέσα στο 2011, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφίας, τριγωνικές συναλλαγές που οδήγησαν σε φοροδιαφυγή, στους τομείς της χορήγησης επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων και στο 2% των προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού σε φορείς του δημοσίου.

Ειδικότερα δεσμεύτηκαν ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας 53 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εγκληματική οργάνωση, ένα εκατομμύριο ευρώ από τρομοκρατικές πράξεις, 20.061.040 ευρώ από παραβίαση του κώδικα ναρκωτικών, 73.324.918 ευρώ από φοροδιαφυγή και 76.596.188 ευρώ από κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, για το 2011 έχουν ολοκληρωθεί 3.115 έλεγχοι, ενώ είναι ακόμα υπό διερεύνηση 392 περιπτώσεις. Ο κ. Νικολούδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε βήματα προόδου, από την περίοδο που η ΦΑΦΤ (διεθνής επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) την είχε εντάξει στη “γκρίζα ζώνη” δίπλα από Ουκρανία, Τουρκία και Αρούμπα. Ωστόσο είπε πως «χρειάζονται και άλλες περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο είναι ένα προσωπικό στοίχημα που θέλει να κερδίσει.

«Μέσα στο χρόνο πρέπει να βγει αυτό το μήνυμα. Ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σημειώνοντας ότι όσοι προσδοκούν να λυμαίνονται δημόσιο χρήμα δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, αλλά ούτε και εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος.

Έμφαση, πάντως, έδωσε ο κ. Νικολούδης στις διάφορες κομπίνες που γίνονται με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Βλέπω το τραπέζι να είναι στρωμένο και να ετοιμάζονται τα κουτάλια, τα μαχαίρια και τα πιρούνια για αυτό το κομμάτι», ανέφερε δηκτικά. Εστίασε δε το πρόβλημα, στο ότι ο νόμος δεν προβλέπει ρητά την παρακράτηση των ιδίων κεφαλαίων για όσο διάστημα επιχορηγείται το έργο.

Μάλιστα ο κ. Νικολούδης ανέφερε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ανάμεσα τους και ενός γνωστού επιχειρηματία που κατέθεσε, όπως είπε, στο όνομα φίλου του 1.200.000 ευρώ, προκειμένου ο δεύτερος να φανεί ότι έχει στο λογαριασμό του ίδια έσοδα με το παραστατικό για να πάρει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. «Μόλις ο φίλος του πήρε την απόδειξη από την τράπεζα που επιβεβαίωνε την κατάθεση μετρητών, ο επιχειρηματίας πήρε τα λεφτά του πίσω», σημείωσε ο κ. Νικολούδης.

«Αυτό είναι μέθοδος Κοσκωτά. Έτσι αναπτύχθηκε και το σκάνδαλο αυτό», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, τόνισαν ότι «εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο πυρήνας του προβλήματος σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

«Το πρόβλημα με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι συγκλονιστικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και σε παγκόσμια κλίμακα», επισήμανε από την πλευρά του πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι διάφοροι φορολογικοί παράδεισοι εκτιμάται ότι έχουν καταθέσεις 11 με 12 τρισ. δολάρια. «Στην Αμερική, μόνο από τα ναρκωτικά, κερδίζουν παράνομα κάποιοι τόσα χρήματα όσο είναι το ΑΕΠ μεσαίων χωρών», ανέφερε ο κ. Τσούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα