Τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε η προβλεπόμενη δόμηση στον Φαληρικό όρμο επιχείρησε να εξηγήσει την Τρίτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα αποτελέσματα τεχνικοοικονομικής μελέτης κατέδειξαν ότι με τον αρχικό σχεδιασμό η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα και γι΄ αυτό έπρεπε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και τα πολεοδομικά μεγέθη σχεδιασμού.

Η θέσπιση του προγράμματος έγινε τον Απρίλιο του 2010 με το άρθρο 11 του Ν.3843/2010. Στη συνέχεια με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου εκπονήθηκε η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Επειδή όμως ο νόμος 3843/2010 ψηφίστηκε πριν από την εκπόνηση της μελέτης «για να προλάβουμε τους χρόνους ωρίμανσης του έργου και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ζητήσαμε από τον Πιάνο να μας δώσει - έστω και στη φάση της προμελέτης που βρισκόταν - τη δόμηση που προβλέπεται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Έτσι, ο ν. 3843 προέβλεπε 2.500 m2 νέα δόμηση και κάλυψη 5.500 m2.

Στο μεταξύ η τελική μελέτη προσέθεσε προβλήτες στη θάλασσα με αναψυκτήρια και εστιατόρια και ειδικές εικαστικές κατασκευές και υπαίθριες δραστηριότητες. Έτσι, με τροπολογία στον νόμο 4042 για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος προέκυψε αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης - από τα 2.500τμ στα 4.000τμ - στην ζώνη Ι της ανάπλασης που ενσωματώνει και τις κατασκευές επί των προβλητών. Αναλογικά προέκυψε αύξηση στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη από 5.500 τ.μ. σε 8.600 τ.μ. κάλυψης.

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας. Η παράδοση των οριστικών μελετών προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2012 και η ολοκλήρωση του έργου (ύψους 200 με 250 εκατομμυρίων ευρώ) αναμένεται στο τέλος του 2014.

Πηγή: tovima.gr