Με τη φράση «ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλούς ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία. Όπως εξήγησε ο υπουργός, το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις της Ένωσης Πλοιοκτητών αλλά και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), για την ανάγκη αποτελεσματικής πολιτικής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ναυτικής πειρατείας.  Το νομοσχέδιο «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις» συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν, τα φαινόμενα της πειρατείας είναι διαρκώς αυξανόμενα. Τις διατάξεις ωστόσο δήλωσαν ότι ψηφίζουν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις διατύπωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκτός από τις διατάξεις για την ασφάλεια στα πλοία, στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και άλλες σημαντικές διατάξεις, όπως η διάταξη σύμφωνα με την οποία η παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακόμη διάταξη σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από την αυτόφωρη διαδικασία τα αδικήματα που διώκονται κατ΄ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι η εσωτερική φύλαξη και η τήρηση της τάξης σε εγκαταστάσεις κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών μπορούν, μετά από έγκριση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να ανατίθενται και σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επισήμανε ότι εκτός από τους ιδιώτες ένοπλους φρουρούς, με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής μετά από έγκριση του υπουργείου. «Δημιουργούμε ουσιαστικά μία νέα αγορά και δεν αποκλείουμε το δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες δωρεάν αλλά με αμοιβή», είπε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι η χώρα μας συνεχίζει να υποστηρίζει διεθνώς τη λήψη μέτρων για ασφαλείς θάλασσες, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, κοινώς αναγνωρισμένη ηγέτιδα ναυτική δύναμη, έχει υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που απαιτείται για την εξάλειψη της πειρατείας». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ