«Κομβικό σημείο για τους γιατρούς και τα φαρμακεία είναι πάνω από όλα η ομαλή λειτουργία τους. Ή θα μπουν στη λειτουργία των νέων συνθηκών που έχει ανάγκη η χώρα για την επιβίωση της ή θα πάρουν το βάρος της ευθύνης για την αποτυχία του ασφαλιστικού συστήματος». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου που αφορά εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα. Έμφαση έδωσε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Υγείας, στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μειωθεί περαιτέρω για πάνω από ένα δισ. ευρώ τουλάχιστον.

«Όσοι με στοχοποιούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δικό μου θέμα. Όποιος υπουργός με διαδεχθεί το ίδιο θα κάνει. Η σπατάλη που γινόταν είναι καταφανής και όλοι οι σώφρονες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να έχουμε ένα κλειστό προϋπολογισμό», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας, ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τα ακριβά φάρμακα υπογραμμίζοντας ότι σταματά το ποσοστό κέρδους για όσα κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ και ορίζεται σταθερό στα 30 ευρώ.

Στο θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο «για αδικαιολόγητη ένταση που δημιουργήθηκε» προσθέτοντας ότι, «εφημερία σημαίνει ότι όποιος θέλει ανοίγει όχι όμως πειρατικά για δύο ώρες, αλλά μέχρι τέλος του ωραρίου».

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος και στη χρήση γεννόσημων φαρμάκων δηλώνοντας ότι θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση και από το 25% να συνταγογραφείται το 50% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν θα καταστρέψουμε τη παραγωγή πολύ φτηνών και χρήσιμων φαρμάκων αλλά αντίθετα θα την ενθαρρύνουμε», συμπλήρωσε.

Τα γεννόσημα και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ήταν οι δύο κυρίως διατάξεις που δέχθηκαν την καυστική κριτική όλων σχεδών των αρμόδιων συνδικαλιστικών φορέων, που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η μείωση της δαπάνης στα φάρμακα που υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος μπορεί να γίνει κατορθωτή, «μόνο αν ισοπεδωθεί το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών».

Παράλληλα, ζήτησε να μπει «εβδομαδιαίο φρένο στο ωράριο των φαρμακείων» προτείνοντας τις 45 ώρες γιατί διαφορετικά, όπως είπε, «οι μεγάλοι θα φάνε τους μικρούς».

Ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος, τάχθηκε κατά της συγχώνευσης των νοσοκομείων που γίνεται όπως είπε, μόνο με οικονομικά κριτήρια και υποστήριξε ότι η ενοποίηση τους θα οδηγήσει και στην κατάργηση πολλών από αυτών.

Επικριτικός ήταν και για τα γεννόσημα φάρμακα, τονίζοντας ότι είναι διάχυτη η ανησυχία στους γιατρούς τόσο για την αμφίβολη προέλευση όσο και την απόδοση τους σε ασθενείς ενώ ζήτησε να μην δίνεται καμία ιατρική συνταγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας που χαρακτήρισε το μέτρο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων «έσχατο μόριο παραλογισμού» που θα έχει αποτέλεσμα «να διαγραφούν από τον χάρτη 50 νοσοκομεία της χώρας».

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν και για τα γεννόσημα φάρμακα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «ο ΕΟΦ είναι παντελώς ανυπόληπτος, ανύπαρκτος και δεν αποδίδει τίποτα στους ελέγχους». «Θεωρούμε απορριπτέο το νομοσχέδιο. Εσείς θα το ψηφίσετε εμείς θα προσπαθήσουμε να το ακυρώσουμε στη πράξη», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, χαρακτήρισε την ασφάλιση «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας» καθώς το πρόβλημα με μια αναλογιστική προβολή δείχνει ότι το έλλειμμα στο τομέα αυτό θα είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ από ότι το δημόσιο χρέος και τόνισε την άμεση ανάγκη να εξευρεθούν νέοι πόροι στο άμεσο μέλλον σε ορίζοντα 10ετίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ