Είδη διατροφής, όπως ρύζια, ζυμαρικά αλλά και τυριά, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, διανεμήθηκαν δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες πολιτών το 2011, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωφελήθηκαν περίπου 250.000 δικαιούχοι, κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των δήμων, άποροι, άστεγοι και πολύτεκνες οικογένειες.  Μάλιστα, από το ίδιο πρόγραμμα το υπουργείο διαθέτει τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη τη χώρα, ως κίνηση στήριξης του σκοπού τους, που αποκτά ξεχωριστή σημασία την περίοδο αυτή, όπου η συνοχή της κοινωνίας είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο από την κρίση. Το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρόκειται να συνεχισθεί και φέτος μετά από επιμονή της Ελλάδας κι άλλων χωρών (η Γερμανία ήθελε να καταργηθεί).

Το φετινό πρόγραμμα θα είναι επίσης ύψους 20 εκατ. ευρώ, αν και το υπουργείο έχει ζητήσει με παρέμβασή του στην ΕΕ, αύξηση του ποσού αυτού αλλά και τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν κι άλλα βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το ελαιόλαδο. Έτσι το πρόγραμμα αναβαθμίζεται ποιοτικά, με ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας, στο οποίο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι ευπαθείς ομάδες. 

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έκφραση ηθικού πολιτισμού. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων σηματοδοτεί τη φροντίδα στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας που απειλούνται ιδιαίτερα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. «Με την ευαισθησία όλων, της πολιτείας, των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και τους καθενός μας προσωπικά, πρέπει κατ' αρχήν να προστατεύσουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή, αλλά και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν ανάγκη».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του υπουργείου ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως «η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τη στρατηγική του υπουργείου, που επικεντρώνεται πρωτίστως στη διατροφική μας αυτάρκεια». «Πέρα από τις όποιες οικονομικές ή αναπτυξιακές πολιτικές», τόνισε, «χρειάζεται η άμεση και η αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διάρκεια και συνέπεια, σε κάθε εποχή και κυρίως σε καιρούς δυσπραγίας, που ο κοινωνικός ιστός απειλείται περισσότερο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ