Στη λήψη μέτρων ασφαλείας στα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία και τις τις συλλογές της χώρας προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργού Παύλου Γερουλάνου για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

1. Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας-ελέγχου

Στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους καθορίζεται σχετικό πρόγραμμα εποπτείας-ελέγχου των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, το οποίο θα περιλαμβάνει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση.

Στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα συμβάλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σχέδιο επιτήρησης των Μουσείων της επικράτειας και υποστήριξης του φυλακτικού τους προσωπικού.

2. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού

Η εκπαίδευση, σεμιναριακού τύπου, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιείται σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

3. Αμεση έκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας

Συντάσσεται εγχειρίδιο για θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας, πρόληψης και αποτροπής κινδύνων, καθώς και εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας Ελληνική Αστυνομία Πυροσβεστική Υπηρεσία).

4. Εξοπλισμός

Επεκτείνονται και αναβαθμίζονται τα συστήματα (πυρανίχνευσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης) στο σύνολο των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων. Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω μουσεία, καθώς και οι συλλογές διαθέτουν ήδη σύστημα συναγερμού, συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕ.Λ.Ε.Σ.Σ.), που λειτουργεί στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Παράλληλα ήδη υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να συνδράμει στη φύλαξη των μουσείων, ενώ είναι σε εξέλιξη, και αναμένονται τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:

-Τσενέ Σωτήρη, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ε.Λ.Α.Σ., επίτιμος διευθυντής ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (πρόεδρος της Ομάδας).

-Φρησίρα Κώστα, Διευθυντής Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος

-Χαρμαλιά Νίκο, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ομάδα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Υπομηχανικός

-Κουρίνου Ελένη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως

-Κοτταρίδη Αγγελική, Έφορος Αρχαιοτήτων Βεργίνας-Πέλλας

-Καπελώνη-Χούλια Σουζάνα, Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Πηγή: naftemporiki.gr