current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση05:33

Πάτρα, η βασίλισσα του καρναβαλιού

Πιστοί και φέτος στη μεγαλύτερη γιορτή της αποκριάς στην Πάτρα! Κομφετί, χαρτοπόλεμος, άρματα και ατελείωτα πάρτι στην πόλη που κουβαλά την αποκριά στην ιστορία της. Οι εορτασμοί του καρναβαλιού κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Δημοσίευση 05:33’
αρθρο-newpost

Πιστοί και φέτος στη μεγαλύτερη γιορτή της αποκριάς στην Πάτρα! Κομφετί, χαρτοπόλεμος, άρματα και ατελείωτα πάρτι στην πόλη που κουβαλά την αποκριά στην ιστορία της. Οι εορτασμοί του καρναβαλιού κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Πιστοί και φέτος στη μεγαλύτερη γιορτή της αποκριάς στην Πάτρα! Κομφετί, χαρτοπόλεμος, άρματα και ατελείωτα πάρτι στην πόλη που κουβαλά την αποκριά στην ιστορία της. Οι εορτασμοί του καρναβαλιού κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλοι οι Πατρινοί θα δώσουν το δυναμικό παρόν σε κάθε μία από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που ο δήμος Πατρέων έχει ετοιμάσει για το μεγάλο φινάλε του καρναβαλιού. 

Οι εορτασμοί που έχουν αρχίσει από τις 17 Ιανουαρίου αν και λιτοί λόγω της οικονομικής κρίσης παραμένουν γεμάτοι ζωντάνια, κέφι, χορό και τραγούδι.

Με σκοπό να δώσουν τη δική τους απάντηση στην «εποχή του Μνημονίου» και να νικήσουν τη μιζέρια των ημερών οι Πατρινοί βάζουν τα δυνατά τους και με σατυρική διάθεση εμπνέονται από την Άγκελα Μέρκελ, το Νικολά Σαρκοζί, την Τρόικα, το Μνημόνιο, το χαράτσι στη ΔΕΗ, το φουσκωμένο έλλειμμα  και φυσικά από τους Έλληνες πολιτικούς που και φέτος θα έχουν την τιμητική τους στα καρναβαλικά άρματα. 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:


Σήμερα στις 18.00 θα λήξει το 6ο διαδικτυακό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και στις 20.00 θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων. Το βράδυ στην Ακτή Δυμαίων θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος χορός του καρναβαλιού.

Η μεγάλη νυχτερινή παρέλαση θα γίνει αύριο Σάββατο στις 18.30 στην οδό Κορίνθου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή,  με τη μεγάλη παρέλαση στις 14.30 και την τελετή λήξης του καρναβαλιού στις 21.00 με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Η τελετή απονομής βραβείων προς τις καρναβαλικές ομάδες θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα (27/02), στις 19.30 στην Ακτή Δυμαίων.

   
 

Στις παρελάσεις πέρνουν μέρος πάνω από τριάντα χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέλη των Γκρουπ του Κρυμμένου Θησαυρού. Την παρέλαση παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ για περίπου 48 ώρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας μετατρέπεται σε κέντρο του κεφιού.  

 Τα άρματα που θα παρελάσουν φέτος:   

-«Καρνάβαλος» Πέτρος Βρυώνης
-«Βασίλισσα» Πέτρος Βρυώνης
-«Η Πειρατεία στο Ίντερνετ» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Το τέρας της Τρόικα» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Η εξάρτηση της Ελλάδας» Πέτρος Βρυώνης
-«Ταμείο Αποψίλοσης» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-Σκαλωτό
-«Μίνι Καρνάβαλος» (παιδικό άρμα) Νίκος Λιβάνης
-«Κάστρο με δράκο» από το Καρναβάλι των Παιδιών Παντελής Χατζόπουλος
-«Φιγούρες του Παραμυθιού: Ο Γίγαντας και η Κοκκινοσκουφίτσα» από το Καρναβάλι των Παιδιών Παντελής Χατζόπουλος
-«Φιγούρες του Παραμυθιού: Ο Λύκος τα Γουρουνάκια και τα Δέντρα» από το Καρναβάλι των Παιδιών Παντελής Χατζόπουλος
-«Πίτερ Παν» από το Καρναβάλι των Παιδιών Νίκος Λιβάνης
-Κούνελος
-Σκαλωτό
-Μουσικό Άρμα Πέτρος Βρυώνης

   

Μετά τα άρματα θα ακολουθήσει η παρέλαση των πληρωμάτων του ”κρυμμένου θησαυρού”, πολλά εκ των οποίων θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές. Οι 30.000 καρναβαλιστές αναμένεται να δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο με τις ευφάνταστες και πολύχρωμες στολές, αλλά και τα πρωτότυπα θέματά τους. Κυρίαρχη πηγή της καρναβαλικής έμπνευσης των πληρωμάτων στάθηκε η οικονομική κρίση, που αντιμετωπίστηκε με καυστικό χιούμορ και ανατρεπτικό τρόπο. Την παρέλαση θα κλείσουν τα άρματα των σοκολατοριχτών, που θα προσφέρουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας στους θεατές. 

Η αυλαία του καρναβαλιού θα πέσει στις 9.00 το βράδυ στο μόλο της Αγίου Νικολάου, με την τελετή λήξης, ενώ στην συνέχεια θα παραδοθεί στην πυρά ο βασιλιάς καρνάβαλος. 

Η πόλη του Αγ. Ανδρέα ετοιμάζεται να υποδεχτεί πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες αυξηθήκαν οι κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης, και σύμφωνα με τα στοιχεία η πληρότητα φθάνει στο 80%.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, αλλά και ο εμπορικός κόσμος ελπίζουν να πάρει πάει μα βαθιά ανάσα η τοπική οικονομία, αν και διατυπώνονται εκτιμήσεις, ότι ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών θα βρεθεί στην Πάτρα, την Κυριακή. 
 

 

 

Η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα, όχι μόνο κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, αλλά και όλο το καρναβαλικό τριήμερο.   

 

 

Οι Πατρινοί κάθε χρόνο επιμένουν το καρναβάλι να πετύχει και ποτέ δεν έχουν απογοητεύσει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φέτος πολλοί κάτοικοι της πόλης λόγω το χαμηλού προϋπολογισμού προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις ετοιμασίες. 

Αισιοδοξία, κέφι και χορός, γλυπτική από αφρολέξ, μαυροδάφνη,  πανηγυρική διάθεση, περίτεχνες μάσκες και πολύχρωμα κουστούμια μα πάνω από όλα μία ολόκληρη πόλη που γιορτάζει παραδοσιακά το πιο διάσημο καρναβάλι στην Ελλάδα. 

Το ξεφάντωμα στην Πάτρα μόλις άρχισε. 


σχετικα αρθρα