Αύξηση κατά 36,1%, σε σχέση με το 2010, παρουσιάζουν οι κατασχέσεις τσιγάρων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας (Τελωνεία, ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές) και αφορούν το 2011. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου.    Όπως εξάλλου αναφέρεται στο έγγραφο, είναι ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των μέσων δίωξης των τελωνείων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων οι οποίες αφορούν:  
   
- Τη φορολογική σήμανση καπνικών προϊόντων και συγκεκριμένα τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης στα προϊόντα καπνού. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Οικονόμου, έχει συσταθεί σχετική επιτροπή αξιολόγησης των τεχνολογικών λύσεων που υπάρχουν και αναμένεται να υποβάλει το πόρισμά της στην υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.  
   
- Την προμήθεια δύο αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ για κάλυψη αναγκών ανίχνευσης καπνικών προϊόντων. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν.  
   
- Την προμήθεια έξι σταθερών συστημάτων X-RAY για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων, τα οποία θα εγκατασταθούν σε τελωνεία που βρίσκονται σε αεροδρόμια της χώρας. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.  
   
- Την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τα οποία θα εγκατασταθούν σε οκτώ τελωνεία. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για την έκδοση τεχνικών προδιαγραφών και την προκήρυξη διαγωνισμού.  
   
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο έργο των διωκτικών αρχών αναφέρει ενδεικτικά για το 2011, ότι σε επτά μεγάλες υποθέσεις παράνομης διακίνησης τσιγάρων, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε κατάσχεση 61.963.000 τεμαχίων, 5.708.050 πακέτων και 1709 χαρτοκιβωτίων τσιγάρων. Σημειώνει επίσης ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το 2012.   
   
Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι είναι ραγδαία η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τους, ενώ την ίδια ώρα περισσότερα από 1.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ