current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση07:26

Tης φυλακής τα σίδερα είναι για τους… φοροφυγάδες

Εντολή να προχωρήσουν οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα σε μηνυτήριες αναφορές κατά φοροφυγάδων εδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου σε μια προσπάθεια να «τιθασεύσει» τη φοροδιαφυγή που βρίσκεται και πάλι εκτός ελέγχου.  

Δημοσίευση 07:26’
αρθρο-newpost

Εντολή να προχωρήσουν οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα σε μηνυτήριες αναφορές κατά φοροφυγάδων εδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου σε μια προσπάθεια να «τιθασεύσει» τη φοροδιαφυγή που βρίσκεται και πάλι εκτός ελέγχου.  

Εντολή να προχωρήσουν οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα σε μηνυτήριες αναφορές κατά φοροφυγάδων εδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου σε μια προσπάθεια να «τιθασεύσει» τη φοροδιαφυγή που βρίσκεται και πάλι εκτός ελέγχου.  
Σε κατ’ επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε στο ΣΔΟΕ, τη διεύθυνση ελέγχου, τις εφορίες, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδω από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις που οι φορολογικές παραβάσεις θεωρούνται κακούργημα ή πλημμέλημα.  

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι:  

α) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, η Περιφερειακή Δ/νση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αθηνών του ΣΔΟΕ και όλες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής υποβάλλουν άμεσα στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μηνυτήρια αναφορά για φορολογικά αδικήματα. Οι μηνυτήριες αναφορές θα απευθύνονται πλέον προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας δια του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.  

β) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι Περιφερειακές Δ/νσεις ΣΔΟΕ, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ΣΔΟΕ και οι Δ.Ο.Υ. της λοιπής χώρας αποστέλλουν άμεσα με φαξ τις μηνυτήριες αναφορές στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να τους δοθούν σχετικές οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο παραβάσεων που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής φύσεως,υποβάλλεται χωριστή μηνυτήρια αναφορά για κάθε ένα από αυτά. Αντίθετα, όταν διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν ποινικό αδίκημα πλημμεληματικής φύσεως, αρκεί η υποβολή μίας μηνυτήριας αναφοράς για όλα τα διαπιστωθέντα πλημμελήματα ανά είδος φόρου ή προστίμου.  

Εφιστάται, επίσης, η προσοχή ως προς το χρόνο υποβολής των μηνυτήριων αναφορών και ειδικότερα για τα αδικήματα κακουργηματικής φύσεως, όπου απαιτείται η άμεση υποβολή αυτών με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες αρχές για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η αποστολή των παραπάνω αναφορών στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
– Διεύθυνση Ελέγχων – Τμήμα Δ΄ για έλεγχο και διαβίβαση στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.  
Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:
– Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (απόκρυψη εισοδήματος ανά διαχειριστική περίοδο) και αποφυγή πληρωμής Φόρου Πλοίων, α) άνω των 150.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008 και β) άνω των 15.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 και εφεξής.  
– Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, α) άνω των 75.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008, β) άνω των 3.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 έως 29/9/2010 και γ) ανεξαρτήτως ποσού για αδικήματα που τελέστηκαν από 30/9/2010 και εφεξής.  
– Εκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, α) άνω των 150.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008, β) άνω των 3.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 έως 22/4/2010.  
– Εκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση τέτοιων στοιχείων, ανεξαρτήτως της αξίας των εν λόγω φορολογικών στοιχείων.  
– Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση των προβλεπόμενων από το Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) στοιχείων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, εφόσον ο υπόχρεος εμπίπτει στις διατάξεις περί αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, για αδικήματα που τελέστηκαν από 1/6/2010 και εφεξής.

Πρόσθετα απαιτείται και η άμεση κοινοποίηση στην αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και Ελεγκτικά Κέντρα των πιο πάνω αναφορών.  

Αντίθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις σε περιπτώσεις που οι ελεγκτικές υπηρεσίες (ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα) έχουν ενδείξεις ή υπόνοιες απόπειρας ή διάπραξης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή των βασικών αδικημάτων, αποστέλλουν αναφορές απευθείας και χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή με κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – Διεύθυνση Ελέγχων.  

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σχετικά με το αίτημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομισθούν στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο από τους οφειλέτες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα δικαιολογητικά έως και την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο.

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα