«Πεταγόμαστε όπου θέλετε με 3 ευρώ». Αυτό είναι το διαφημιστικό μότο μίας από τις πολλές πλέον εταιρείες «θελημάτων» που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους που υστερούν ελεύθερου χρόνου ή… απεχθάνονται το ατελείωτο στήσιμο στην ουρά για την εξόφληση ενός λογαριασμού!   
Πρόκειται για την εταιρεία «Θελήματα» την οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί στην ιστοσελίδα www.thelimata.tv και να παραγγείλει στην κυριολεξία ο,τι θέλει! Οι υπάλληλοι της εταιρείας πληρώνουν τους λογαριασμούς, πηγαίνουν για τα ψώνια, στήνονται στις ουρές εφοριών, μεταφέρουν πακέτα, φέρνουν ταινίες, φαγητό, τσιγάρα, φάρμακα ακόμα και τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.  

Η επιχείρηση εξυπηρετεί κυρίως ιδιώτες με ένα τηλεφώνημα και το αντίτιμο για τις αποστολές την δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ. «Οι πελάτες μας γλιτώνουν χρόνο και κόπο και κυρίως εξυπηρετούμε ηλικιωμένους που αδυνατούν να στηθούν στην ουρά μιας δημόσιας υπηρεσίας για ένα και μόνο λογαριασμό. Αν και πολλά από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε είναι από νέους ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο για τέτοιου είδους ταλαιπωρία», λένε οι εκπρόσωποι του νέου είδους ντελίβερι.  

Οι απαιτήσεις των πελατών βέβαια ποικίλλουν. Ψώνια διαφόρων ειδών από τα καταστήματα της περιοχής, πληρωμές λογαριασμών σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ., μεταφορά ιατρικών εξετάσεων – βιβλιαρίων, ταινίες από το κοντινό video club, βγάζουν βόλτα το σκύλο σας ή σας παρέχουν… οδηγό με λιμουζίνα! Όλα αυτά με ένα απλό τηλεφώνημα ή με ένα e-mail.  

Δύο φίλοι, λοιπόν, ο Αλέξανδρος Μαζαράκης και ο Γιώργος Μαρμαρινός που ίδρυσαν την εταιρεία  «Θελήματα» στην αρχή
εξυπηρετούσαν μόνο την παρέα τους. Γρήγορα όμως οι υπηρεσίες τους έγιναν περιζήτητες και έκαναν τα πρώτα «ανοίγματα».   

Εξάλλου, αν κάτι καλό έφερε η οικονομική κρίση στη χώρα είναι οι νέες επιχειρηματικές ιδέες που προκύπτουν από τις καινούργιες ανάγκες της ελληνικής καθημερινότητας. Ωστόσο, πολλοί θα θυμούνται ότι στην μετακατοχική Ελλάδα οι πλούσιες ηλικιωμένες κυρίες ζητούσαν από τα παιδιά της γειτονιάς να τους κάνουν τα θελήματα, να τους αγοράσουν περιοδικά ή τα φάρμακα και έτσι έβγαζαν ένα μικρό χαρτζιλίκι.   

Αρκεί όμως το επιχειρηματικό δαιμόνιο εν μέσω κρίσης για να επιστρέψει αυτή η «συνήθεια» χρόνια μετά υπό την μορφή μιας πραγματικά επιτυχημένης επιχείρησης, όπως η εταιρεία των κ. Μαζαράκη και Μαρμαρινού.   

Ήδη η εταιρεία με έδρα στο Παλαιό Φάληρο απασχολεί τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους και εποχικό προσωπικό τέσσερα άτομα, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους είναι 9.00 με 21.00 καθημερινά και 9.00 με 18.00 το Σαββατοκύριακο.  

Το ταμείο μάλιστα μόνο μείον δεν είναι καθώς τα «θελήματα» έπιασαν τον παλμό των καιρών. Ο ελεύθερος χρόνος των κατοίκων της Αθήνας λιγοστεύει, οι λογαριασμοί πληθαίνουν και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους παραμένει με αποτέλεσμα η εν λόγω εταιρεία να εξυπηρετεί δεκάδες πολίτες καθημερινά και να «θησαυρίζει» εν μέσω κρίσης!  


Αναστασία Γαλάνη