Σε αποχή από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι μηλοπαραγωγοί του Τοιχιού Καστοριάς, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους πριν από δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των μηλοπαραγωγών της περιοχής, Βασίλης Βαενάς, την Παρασκευή περισσότερα από 100 άτομα πρόκειται να καταθέσουν τις ταυτότητές τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για την «εξαθλίωση στην οποία οδηγήθηκαν, και τον εμπαιγμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είχαν δεσμευτεί ότι η πρώτη δόση θα δίνονταν ως τις 20 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το ύψος των αποζημιώσεων προσδιορίστηκε από τις επιτόπιες εκτιμήσεις αρμόδιων συνεργείων του ΕΛΓΑ. Αναφέρουν ακόμη ότι η ετήσια παραγωγή μήλων στο νομό Καστοριάς κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 τόνων.

Η φετινή χρονιά - πρόσθεσε ο κ. Βαενάς - προοιωνίζεται δύσκολη για τους μηλοπαραγωγούς, καθώς η τιμή του προϊόντος, που αρχικά κυμαινόταν στα 0,40-0,45 λεπτά ανά κιλό, μειώθηκε και σήμερα δεν υπερβαίνει τα 0,20-0,25 λεπτά/κιλό.