Για ποσοστό γιατρών που είχαν συγκεκριμένη σχέση με φαρμακοβιομηχανίες έκανε λόγο σήμερα το πρωί με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης εξηγώντας το θόρυβο που έχει σημειωθεί με τα γενόσημα φάρμακα.  
«Εγώ βεβαίως θα έπαιρνα γενόσιμα, ως γιατρός το έχω συνταγογραφήσει. Ελληνικέ φαρμακοβιομηχανέις κάνουν γενόσημα εδώ και 10 – 20 χρόνια για νοσήματα καρδιάς, ψυχικές παθήσεις, ή την γαστροπροστασία και είναι αποτελεσματικά» διαβεβαίωσε.  

Όπως εξήγησε
ο κ. Τιμοσίδης, στο εξωτερικό υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα και μόλις λήξει η πατέντα τους την επόμενη ημέρα βγάζουν νέα φάρμακα, και δε συνεχίζουν την παραγωγή του ίδιου φαρμάκου.  

«Έτσι η τιμή του φαρμάκου μειώνεται 80% καθώς υπάρχουν άλλες εταιρείες που κάνουν μόνο συσκευασία του ίδιου σκευάσματος» επισήμανε ο υφυπουργός.  

«Οποιοδήποτε γενόσημο φάρμακο πρέπει να έχει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ αλλά και τον ΕΟΦ. Υπάρχει παραπληροφόρηση ότι ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει, εμείς τον ενισχύουμε και ζητάμε τη βοήθεια των ελλήνων γιατρών» διευκρίνισε.  

Παρεμβαίνοντας,
ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι οι γιατροί δεν είναι ενάντια των
γενοσήμων, είναι υπέρ του επώνυμου γενοσήμου.   

Ζήτησε μεταξύ άλλων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα, και την επιβολή ποινών σε όσους παίρνουν φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.  

Ο κ. Πατούλας επανέλαβε δε, την αντίθεση του ΙΣΑ στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων από τους γιατρούς.


Με πληροφορίες από skai.gr