Ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι των δικαστικών και οικονομικών αρχών ήταν ο Χρήστος Παπουτσής στην αποχαιρετιστήρια ομιλία-απολογισμό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία της Οικονομικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν «εξαργυρώνονται» από τις αρμόδιες οικονομικές και δικαστικές Αρχές.

«Αδιάψευστα επ' αυτού είναι και πάλι τα στατιστικά στοιχεία, καθώς από το σύνολο των 133 συλληφθέντων κατά το τελευταίο 4μηνο σε περίπου 20 επιβλήθηκαν πρωτόδικες ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι και 5 έτη, οι περισσότερες με αναστολή, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους» υποστήριξε ο κ. Παπουτσής.

Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι «οι κατηγορούμενοι δε για κακουργηματικής φύσεως οφειλές, αφήνονται επίσης ελεύθεροι με αποφάσεις των ανακριτών, χωρίς περιοριστικούς όρους που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ουσιαστικά, οικονομικά το Δημόσιο, όπως θα ήταν η καταβολή μιας υψηλής εγγυήσεως».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ούτε τα οφειλόμενα ποσά εισπράττονται, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα προβληματική η εικόνα δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι να καταθέσουν στα Δικαστήρια ως μάρτυρες κατηγορίας, να απουσιάζουν τελικά κατά την εκδίκαση υποθέσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, και στην υπόθεση της Συνθήκης Σένγκεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποβληθεί.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση από την Επιτροπή και μάλιστα σε διαρκή αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και στο πρόγραμμα Σένγκεν».

«Οι πολιτικοί αγώνες γίνονται με όπλο τις ιδέες και όχι τις πέτρες»

Τέλος, αναφέρθηκε και στη χρήση βίας από την Αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι οι πολιτικοί αγώνες πρέπει να γίνονται με όπλο τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις.

«Οι πολιτικοί αγώνες σε συνθήκες Δημοκρατίας δεν γίνονται με όπλα, με μολότοφ, τσεκούρια, τόξα, ρόπαλα και πέτρες, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή. Προσωπικά, δεν επεδίωξα ποτέ τη νέκρωση των κοινωνικών αγώνων.

» Δεν επεδίωξα σε καμιά περίπτωση τη νέκρωση της κοινωνίας των πολιτών. Ζητούσα επίμονα την περιφρούρηση των αγώνων τους. Γιατί η χρήση βίας απομακρύνει από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Γιατί νομιμοποιεί τη χρήση κρατικής βίας και οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με πληροφορίες από in.gr