Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συνεργασία του με το υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη συνεργασία του με άλλα υπουργεία τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αντιμετωπίζουν την Εκκλησία ως «οργανισμό β' και γ' κατηγορίας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με τη συμμετοχή ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Ιερώνυμος έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερο από τρία χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας».

Με αφορμή εξάλλου το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Ιερώνυμος σχολίασε πως «η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας της, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές».

«Οι εταίροι μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος, «επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».

Την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτελέσματα σε μια εποχή κρίσης και κοινωνικών προβλημάτων, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, εξαίροντας ταυτόχρονα τη στάση του Αρχιεπισκόπου που υποστηρίζει τη συνεργασία Πολιτείας -Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σημείωσε ότι σήμερα την ώρα της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο διασώζει τον κοινωνικό ιστό και διατηρεί την κοινωνική συνοχή του έθνους, τονίζοντας πως ανέκαθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σε καιρούς χαλεπούς απετέλεσε την κιβωτό της διάσωσης του Ελληνισμού.

Την ανάγκη επέκτασης της αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, όχι μόνο σε κεντρικό, άλλα πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, μέσω των δικτύων σχολείων και Εκκλησίας, τόνισε με τη σειρά της η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους. Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε η υφυπουργός, ο ρόλος του δασκάλου και του κληρικού, σε επίπεδο γειτονιάς και ενορίας είναι κομβικής σημασίας.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr