«Δεν είμαστε κατά των γενόσημων, είμαστε όμως υπέρ των αποτελεσματικών γενόσημων», δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης Πρόσθεσε ότι στο εξής οι γιατροί θα συνταγογραφούν την δραστική ουσία και ο ασφαλισμένος θα παίρνει το φθηνότερο φάρμακο που θα περιέχει την ουσία. 

Ο κύκλος του φαρμάκου, όπως λειτουργούσε και επιβάρυνε τα ταμεία και τη δημόσια Υγεία έκλεισε, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, σημειώνοντας πως ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει με διαφάνεια. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων ο εφαρμοστικός νόμος των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που επιφέρει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και του ΕΣΥ και μεταξύ άλλων αυξάνει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων ενώ θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. 

Κατά τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, αφού έκανε λόγο για λασπολόγους και πόλεμο συμφερόντων, διεμήνυε στους επικριτές των γενόσημων φαρμάκων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πόντο πίσω από το θέμα αυτό γιατί έχει δίκιο. 

Υπενθυμίζεται ότι σε απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Τρίτη -χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα- προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ενώ από σήμερα, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, του Πειραιά και της Αχαΐας σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση σε ασφαλισμένους υπερχρεωμένων ταμείων. Πρόκειται για τα: ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΕΗ και ΥΕΝ. 

Πηγή: Σκαι