Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στο Μαρκόπουλο μετά τις αντιδράσεις των πιστών αλλά και των περιβαλλοντολόγων. Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα πίσω στην έγκριση την κατασκευής του ΚΑΝ υπό τον φόβο νέων αντιδράσεων. Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία στο χθεσινοβραδινό ειδικό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε λεπτομερώς το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του ΚΑΝ. Ωστόσο οι εντάσεις δεν έλειψαν ούτε από τις ίδιες τις δημοτικές αρχές.

Η κατασκευή ΚΑΝ καταψηφίστηκε τελικώς από 19 δημοτικούς συμβούλους και ακυρώθηκε η εκτέλεση του έργου. Ο 84χρονος επικεφαλής της αντιτιθέμενης στο έργο «Κίνησης πολιτών» Νικήτας Βλάχος κατέθεσε κείμενο ακύρωσης με 2500 υπογραφές.

Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι γιουχάισαν και επιτέθηκαν φραστικά στους επιστήμονες που έχουν αναλάβει το έργο με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν κακήν κακώς από την συνεδρίαση.  Κατά τη συζήτηση, ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, επανέλαβε την αρχική πρόταση, με μόνη αλλαγή, τη χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου, πλησίον του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) Μαρκοπούλου, στα σύνορα με τα Καλύβια. Όπως διευκρίνισε, η νέα χωροθέτηση αποφασίστηκε έπειτα από τις ενστάσεις που εξέφρασε το σώμα των πιστών, μη επιθυμώντας τη γειτνίαση του Αποτεφρωτηρίου με το Δημοτικό Κοιμητήριο, καθώς θεώρησαν, ότι «έτσι εξισώνεται η αποτέφρωση με τη χριστιανική ταφή». Επιπλέον ο κ. Μεθενίτης υποστήριξε την ορθότητα της πρότασης σε συνάρτηση με τα οικονομικά του δήμου. «Ο δήμος χρειάζεται κατεπειγόντως έσοδα για στοιχειώδεις ανάγκες του» είπε.

Σημείωσε ότι η δημοτική Αρχή παρέλαβε «έναν διαλυμένο και υπερχρεωμένο δήμο, με συνολικό χρέος 18 εκατ. ευρώ, και μείωση κρατικών εσόδων της τάξης του 60%. Το έργο θα γινόταν με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα ευρώ, και θα είχε καθαρά ετήσια έσοδα, της τάξης των 300 - 500.000 ευρώ».

Διευκρίνισε ότι η απόφαση για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών βασίστηκε στο διπλό σκεπτικό της κατοχύρωσης στην πράξη ενός ατομικού δικαιώματος και της εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Η λειτουργία του ΚΑΝ, τόνισε, δίνει σε όσους -κυρίως ετερόθρησκους- πολίτες το επιθυμούν, τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους, το οποίο έχει εξειδικευτεί με σχετικό Νόμο και Προεδρικό Διάταγμα, για την τελική αυτοδιάθεση του σώματός τους, με τη διαδικασία της αποτέφρωσης, αντί της ταφής.

Εξήγησε δε ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρή και δεν χωρά παρεκκλίσεις. «Το 70% του κόστους κατασκευής ενός Αποτεφρωτηρίου Νεκρών, αφορά την εγκατάσταση φίλτρων και ειδικών χώρων για τον απόλυτο περιορισμό της έκλυσης επικίνδυνων αερίων, ενώ εξειδικευμένος μηχανικός θα είναι υπεύθυνος για την μόνιμη παρακολούθηση του έργου».