«Το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου καταβολής των τρίμηνων αποδοχών για τους αφυπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης, προκειμένου να καλύπτονται οικονομικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να λάβουν τη σύνταξή τους». Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης σχετικά με την έκδοση προσωρινής σύνταξης και το χρόνο απονομής της κανονικής.

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι η έκδοση πράξεων κανονισμού συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι απολύτως μηχανογραφημένη και για τον λόγο αυτόν, η απονομή προσωρινής σύνταξης προϋποθέτει τη δημιουργία ενός παράλληλου μηχανογραφικού συστήματος, η οποία δεν είναι άμεσα εφικτή.

Ταυτόχρονα όμως, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι με το άρθρο 57 του ΠΔ 169/2007, παρέχεται η δυνατότητα στον υπάλληλο ή στον στρατιωτικό που αποχωρεί από την υπηρεσία, να ζητήσει την καταβολή των αποδοχών ενεργείας για τρεις μήνες, προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά για τον χρόνο που μεσολαβεί από την αποχώρησή του μέχρι την καταβολή σε αυτόν της σύνταξής του. Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξή του αρχίζει να καταβάλλεται από την επομένη της λήξης των προαναφερόμενων τρίμηνων αποδοχών. 


Για τον χρόνο απονομής σύνταξης από το Δημόσιο, αυτός- όπως αναφέρει ο κ. Σαχινίδης - είναι από 2 έως 8 μήνες κατά περίπτωση, «τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των εξερχομένων από το Δημόσιο υπαλλήλων». Εύλογη επιμήκυνση του προαναφερόμενου χρόνου μπορεί να υπάρξει μόνο σε απολύτως μεμονωμένες περιπτώσεις, που για τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου εμπλέκονται και άλλοι φορείς είτε της χώρας είτε κρατών- μελών της ΕΕ, αναφέρει ο κ. Σαχινίδης και προσθέτει ότι «με τη σταδιακή αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Συντάξεων, ο ανωτέρω χρόνος θα μειωθεί έτι περαιτέρω».

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου, με την οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα λειτουργήσει στην πράξη η έκδοση προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη.