current views are: 1

6 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση12:10

Εώς και 20% φθηνότερα τα οπωροκηπευτικά στην Κεντρική Αγορά Αθηνών

Φθηνότερα σε σύγκριση με τη λιανική αγορά θα μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους στην Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Δημοσίευση 12:10’
αρθρο-newpost

Φθηνότερα σε σύγκριση με τη λιανική αγορά θα μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους στην Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Φθηνότερα σε σύγκριση με τη λιανική αγορά θα μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους στην Κεντρική Αγορά Αθηνών.
Ο λόγος για ένα ποσοστό έως και 20% χαμηλότερο από το λιανικό εμπόριο. Μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και με αφορμή το «κίνημα της πατάτας». Ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες (χονδρικής) από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους σε συσκευασίες χονδρικής.  
 
Επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν έχει ως σκοπό τη στοχοποίηση του χονδρεμπορίου. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί. Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.  

Πάντως, κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης. Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.  
   
Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν. Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης». Αφού, όπως σημείωσε, οι παραγωγοί προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.   

 Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής στη Δράμα ανέρχεται στα 25 λεπτά το κιλό για την πατάτα. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι το κίνημα αυτό αν συνεχιστεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αρκετούς παραγωγούς να παρατήσουν τα χωράφια τους. Πάντως και ο κ. Μόσχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για μείωση των τιμών τη στιγμή που ο καταναλωτής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τιμές που υπάρχουν σήμερα. Για τον λόγο αυτόν ανέφερε ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για δημιουργία προμηθευτικού συνεταιρισμού αγοράς λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και σπόρων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το κόστος των λιπασμάτων προσεγγίζει το 30% του συνολικού κόστους.


σχετικα αρθρα