Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Φιλίππειον» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα 15 μηνών.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», η εργοδοσία προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φαίνεται να κάνουν πλάτες στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο με την ανεργία να φτάνει ακόμη και στο 50% και την απλήρωτη εργασία να «σπάει κόκαλα».

Όπως είπε ο Α. Οργαντζής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η περίπτωση των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Φιλίππειον» αποτελεί μικρογραφία της γενικότερης εικόνας που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Οι μεγαλοξενοδόχοι, καταστρατηγούν τη ΣΣΕ, απολύουν εργαζόμενους, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν αλλαγή της σύμβασης σε 4ωρης απασχόλησης ενώ τους βάζουν να δουλεύουν 8-10 και 12 ώρες, έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, και τους αφήνουν απλήρωτους για μήνες. Την ίδια ώρα «μπουκώνουν» από τα κέρδη που το 2011 σε περίοδο κρίσης εμφανίσθηκαν αυξημένα κατά 10%, δουλεύουν με πληρότητες έως και 100%.  

Οι εργαζόμενοι στο «Φιλίππειον» είναι απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες. Από τους 40 οι 23 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και οι υπόλοιποι, εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι, ελπίζοντας ακόμα ότι κάποια Δευτέρα ή Παρασκευή θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Οπως κατήγγειλε ένας εκπρόσωπός τους, ο Κ. Χαλάς, εδώ και περίπου 2 χρόνια δούλευαν και πληρώνονταν έναντι 100 ή 200 ευρώ κάθε ένα ή 2 μήνες. Ο εργοδότης σταμάτησε να τους πληρώνει από το Νοέμβριο του 2010. Και ενώ οφείλει δεδουλευμένα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επιδόματα άδειας, την ίδια ώρα παίρνει καινούριο προσωπικό, κυρίως ανασφάλιστους.
 

Πηγή: Ριζοσπάτης - thestival.gr