Την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματευόταν για το πρώτο πακέτο διάσωσης κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα εξοπλισμούς, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης» και αναφέρεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι θιασώτες της λιτότητας, Γερμανία και Ολλανδία, πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Το euobserver σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

Παράλληλα, υπενθυμίζει δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Reuters το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. «Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου -ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος- που δήλωσε στο πρακτορείο ότι «κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».

Δεν ήταν εκβιασμός, ήταν «σύσταση»...


Σχετικά θέματα: