Εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. το «κόλπο» είχε στηθεί από τέσσερις Ρουμάνους (τρεις άνδρες και μία γυναίκα). Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρεις, ένας 26χρονος, ένας 25χρονος και η 21χρονη γυναίκα. Οι τέσσερις δράστες είχαν αποστείλει χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα σε χρήστες Ιντερνετ προσπαθώντας με τη μέθοσο phishing να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Σε τρεις περιπτώσεις τα κατάφεραν και απέσπασαν τους αριθμούς καρτών από τους κατόχους τους, με τις οποίες προέβησαν σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο η έρευνα είχε ήδη αρχίσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και τα ίχνη των δραστών εντοπίστηκαν κατά την παράδοση προϊόντος, μετά από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop). Πρώτα συνελήφθη στην Αθήνα ο 26χρονος. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 25χρονος και 21χρονη, ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 26χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε σκληροί δίσκοι, καθώς και ατζέντες και σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ' εξακολούθηση και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Επιπλέον, ο 26χρονος συλληφθείς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απάτες στη χώρα μας, ενώ για τα ίδια αδικήματα αναζητείται από τις ρουμανικές Αρχές. Σε βάρος της 21χρονης συλληφθείσας εκκρεμεί δικαστική απόφαση, για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών. 
TAGS